Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keto diéta: veszélyes lehet az egészségre

default user icon
MME
A ketogén diéta népszerűségét az elmúlt évtizedben semmi nem tudta megtörni, pedig egyre többször figyelmeztetnek a szakemberek, hogy akár veszélyes is lehet az alacsony szénhidrátbevitelen alapuló étrend. Hogy miért? Máris mutatjuk!

Egy új kutatás szerint a keto diéta összefüggésbe hozható a szívbetegségek magasabb kockázatával – olvasható a CNN oldalán nemrég megjelent cikkben.

Növekvő koleszterinszint

A diéta során a szénhidrátokat mellőzik, de a zsírok fogyasztása nagy mennyiségben engedélyezett. Mivel a szervezet nem jut máshonnan üzemanyaghoz, a test zsírraktáraiból szerzi meg a működéséhez szükséges energiát – ez a ketózis. Az tény, hogy ezzel a módszerrel gyorsan le lehet fogyni, ám ez nem lehet egy életmód: célszerű 6-8 hét után visszatérni a normál étrendhez. Ekkor viszont nagyon valószínű, hogy a leadott kilók villámsebesen visszatérnek, plusz számítani lehet emésztési zavarokra, és – a legújabb kutatások szerint – szív- és érrendszeri panaszokra is. Hiába fogyasztanak ugyanis a keto diétát követők egészséges, telítetlen zsírokat (például avokádóból, tofuból, diófélékből, magvakból nyert zsírokat, olívaolajat), az étrend lehetővé teszi a telített zsírok, például a disznózsír, a vaj, a kókuszolaj, valamint a magas zsírtartalmú tej, sajtok és majonéz használatát is. Ezek pedig növelik a szervezet LDL-koleszterinszintjét, ami felhalmozódhat az artériákban, és korlátozhatja a véráramlást.

Az elvégzett vizsgálatok szerint tehát úgy tűnik, hogy a keto diéta összefüggésbe hozható az LDL- (rossz) koleszterin magasabb szintjével, és megkétszerezheti a szív- és érrendszeri betegségek, mint például az artériák elzáródásának, a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát.

Hiányzó tápanyagok

A keto diéta ráadásul kiiktat számos más egészséges élelmiszert, mint például a hüvelyeseket és a teljes kiőrlésű gabonákat, amik fontos rostforrások, és számos értékes tápanyagot, fitokemikáliát és antioxidánsokat tartalmaznak. Így a diéta mindenképpen károsan hat a hosszú távú egészségre.

A friss tanulmány eredményei alapján úgy tűnik, hogy a ketogén diéta több kárt okoz, mint amennyire hasznos.

(Forrás: CNN)

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 



Ezek is érdekelhetnek