Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ezt az apróságot megteszed átültetéskor, új életre kelnek a növényeid!

A természet megújul tavasszal - a szoba- és balkonnövényeknek kell némi emberi segítség, hogy újra teljes fényükben pompázhassanak! Kertész szakértő mondja most el, hogyan ültessük át szakszerűen a virágainkat!

MILYEN LEGYEN A CSERÉP?

A legfontosabb a megfelelő cserép kiválasztása. Legtöbbször elég csak a régit friss földre cserélni, ilyenkor a korábbi edényt tisztítás után újra felhasználhatjuk. Ha viszont a növény már kinőtte a cserepet, érdemes egy-két mérettel nagyobba átültetni. Ügyeljünk, hogy ne legyen túl nagy az új edény, mert ilyenkor a gyökérnövekedésre koncentrál majd, ez pedig lelassíthatja a növekedést.

 

mibe ültessünk?

Ha a szobanövényt a nyári időszakban a bejárat elé vagy az ablakpárkányra szeretnénk tenni, érdemes műanyag kaspóba ültetni, mivel így nem melegszik túl a gyökérzet. A kaktuszokat és a pozsgás növényeket pedig kerámiacserépbe ültessük, mivel ennek porózus a szerkezete, ami segít a gyökérrothadás megelőzésében.

KELL A LYUK VAGY SEM?

Bármelyik cserepet választjuk, fontos, hogy még az ültetés előtt gondoskodjunk a vízelvezető lyukakról a cserép vagy láda alján, mivel a pangó víztől a gyökerek könnyen rothadásnak indulhatnak. Így ha véletlenül túl sok vizet adtunk a növénynek, a felesleges öntözővíz könnyen távozhat.

MILYEN LEGYEN A VIRÁGFÖLD?

A sikeres ültetés kulcsa a minőségi talajkeverék. Szobanövényeknek általános virágföldet vagy kifejezetten balkonnövények számára összeállított földkeveréket vásároljunk. A hajtások, levelek növekedéséhez többek között nitrogénre, míg a gyökér fejlődéséhez és a virágképződéshez foszforra van szüksége, ezért a földhöz keverhetünk kevés tyúktrágyát is.

KELL-E TÁPOLDAT?

Az első hónapban ne tápoldatozzuk, mivel a friss talaj egy jó ideig bőséges tápanyagellátást biztosít a számára. Ezután hetente biztosítsuk az utánpótlást. Ha szeretnénk majd teleltetni, akkor augusztusig szükséges tápoldatozni, a nem teleltetett növényeket viszont célszerű a fagyokig táplálni.

 

ÍGY ÜLTESD ÁT A NÖVÉNYEIDET - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

  1. Ha sikerült beszerezni a megfelelő cserepet és a jó minőségű virágföldet, jöhet a munka! A növényt óvatosan fordítsuk fejtetőre, hogy könnyen kicsússzon a cserépből. Ha műanyag cserepet használunk, akár le is vághatjuk róla. Szedjük le a földet a növényről, de vigyázzunk, hogy a gyökerek között lévő földet ne bolygassuk meg. Vágjuk le az elhalt, sérült, beteg gyökérrészeket, valamint az elszáradt leveleket, hajtásokat.
  2. Az ültetőközeg alá tegyünk egy rétet vízelvezető réteget: pár centiméter vastagságban szórjunk a cserépbe kisebb-nagyobb kavicsokat, cseréptörmeléket vagy agyaggranulátumot. Ez segít abban, hogy a felesleges víz könnyen elfolyhasson, és ezzel azt is megakadályozzuk, hogy a föld összeálljon.
  3. A következő lépés, hogy tegyünk a vízelvezető réteg fölé 4-5 centiméter vastagságban friss földet, majd állítsuk középre a virágot, és fedjük be a gyökereket még egy réteg földdel. Végül töltsük fel az üres teret is a földlabda és a cserép között, de hagyjunk néhány centiméteres helyet a tetején, hogy az öntözővíz ne folyjon ki
  4. Az ültetés során óvatosan nyomkodjuk le a földet a növény körül, de ügyeljünk arra, hogy az ültetőközeg ne legyen sem túl laza, sem túl szoros. Ha az ültetés túlságosan levegős, könnyen kibillenhet a növény a cserépből, míg ha túl szorosan nyomkodjuk meg a földet, nem kap elegendő levegőt, ami akadályozhatja a megfelelő fejlődését.

 

(Forrás: Ripost)

Ezek is érdekelhetnek