Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így óvd házi kedvenced a szilveszteri tűzijátéktól

default user icon
MME
Nem csak emberre, állatra is veszélyesek a Szilveszteri tűzijátékok. Ezért jó, ha tisztában vagyunk néhány dologgal, és felelősséggel készülünk az óévbúcsúztatóra. Házi kedvenceink ilyenkor a legtöbb esetben nem tudják, hogy mi történik körülöttük, ezért akár végzetes sokk is érheti őket.

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta: egy magából kifordult házi kedvenc emiatt félelmében akár támadhat - haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya - macska soha többé nem kerül haza.

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a Szilveszteri durrogásból eredően a háziállatok kapcsán kellemetlen szituációk képződjenek.

Ezek az Orpheus Állatvédő Egyesület praktikus tanácsai háziállat tulajdonosoknak

1. Ilyenkor még fontosabb, hogy a kutyában lévő kötelező mikrochip tartalmazza a gazda adatait, amit az állatorvos központilag be is regisztrált. Így ha a kutya elkóborolna, akkor később a megtalálója gyorsabban elérheti a tulajdonost.

2. Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni még akkor is, ha van mikrochip. Tulajdonosa így még gyorsabban felkutatható. 

3. A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassuk kutyánkat.

4. Otthon biztosítsunk kedvencünknek egy a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet. Lehet az egy belső szoba, esetleg udvarrész vagy garázs, de ilyen helyzetekben egy jó kerítés is sokat segít a ház körül. A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató is megoldás lehet a durrogások idején.

A benzinkutak segítenek megtalálni az elveszett ebeket

A Mol országszerte már 204, kutyachip-leolvasóval felszerelt kútján segít megtalálni az elveszett kutyák gazdáit. Közleményükben azt írták, hogy minden évben sok ezer kutya válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülésük miatt szilveszter idején, ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll. Ingyenes chip-leolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss