Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így locsold a virágaidat kánikulában, hogy egész nyáron pompázzanak

default user icon
MME
Kánikulában, hőségriadó idején nem csak az embereknek és az állatoknak, a növényeinknek is extra mennyiségű folyadékra van szüksége. De hogyan és mikor locsoljunk az erkélyen, a teraszon, a kertben, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen?

Hogyan előzhetjük meg a növényeink kiszáradását, anélkül, hogy túlöntöznénk azokat? Nézzünk néhány alapvetést, amit jó, ha szem előtt tartunk locsoláskor, hőségriadó idején.

  1. Kánikulában ne öntözzünk napközben! A túlzott párolgás miatt nem érdemes a déli órákban locsolni, sokkal eredményesebb ha ezt reggel vagy este tesszük.
  2. Mindig a gyökérzónára fókuszáljunk öntözéskor: fontos, hogy a gyökérzetet érje el a víz, a felszíni locsolás nem tesz jót a növénynek, ezért praktikus beszerezni egy hosszú csőrű locsolókannát, amivel célozzuk be a növények tövét, és lehetőség szerint csak oda öntsük a vizet.
  3. Takarjuk be, vagyis mulcsozzuk a földet! Nem csak a kertekben, balkonládáknál is jó szolgálatot tesz, ha fenyőkéreggel, ágnyesedékkel takarjuk le a talajt a  növények alatt, ami egyrészt mutatós, másrészt javítja a talaj minőségét, de emellett nem engedi elszökni, megőrzi a talaj nedvességét kánikula idején.
  4. Ha a levelek az egész napos forróságtól délutánra lekókadtak, langyos állott vizet öntsünk óvatosan a földjükre! Ehhez érdemes egy pár műanyag flakont csapvízzel megtölteni, és 1-2 nap múlva azt használni öntözővízként. (A növények eleve jobban szeretik a környezet hőmérsékletével nagyjából megegyező, kissé állott vizet, így ha ebből rendszert csinálunk, garantáltan meghálálják!)

+1 TIPP: Időnként egy pálcával pár centi mélyen lazítsuk a cserepek, ládák földjét, mert az összetömörödött földben sem érzik jól magukat a növények.

Ezek is érdekelhetnek

Friss