Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tilos tárolni az élelmiszereket ha nem akarod, hogy tönkremenjenek

default user icon
MME
Mostanában még az is a szokottnál jobban megtölti a bevásárlókosarát, akinek eddig a napi közértbeszaladgálás az egyik kedvenc hobbija volt. Nem megyünk boltba, csak hetente kétszer, maximum a sarki pékhez, vagy inkább oda sem, magunk sütjük a kenyerünket. Vigyázunk magunkra, egymásra, hogy megfékezzük a járványt. Ám a felhalmozás - különsen a rutintalanoknál - könnyen élelmiszerpazarlásba fordulhat: ha ugyanis rosszul tároljuk a megvásároltakat, azok könnyen megromlanak, és a kukában végzik.
Nem a megfelelő polcon tároljuk

Arról már többször értekeztünk, hogy a fizika törvényeinek megfelelően, a hűtőben sem azonos a hőmérséklet mindenhol. Erre akkor, ha tömve van minden földi jóval, különösen érdemes odafigyelni. A vajat és a tojást a felső rekeszekbe tegyük, majd alá a csokit és a majonézt, ketchupot és az italokat. A felső polcon a sajt, a lekvár, a füstölt hús van jó helyen, középre a tejet, joghurtot, túrót, alulra mehetnek az érzékeny, romlandó ételek, például a hal vagy a húsok.

Nem fedjük le az ételt

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy lustaságból fedő nélkül tett be valamit a hűtőbe. Ez, ha csak egy-két órától van szó, nem akkora probléma, ám, ha napokig áll a hűtőben, akkor előbb csak az íze megy tönkre, majd maga az étel is. Minden tartósabb egy-egy jól zárható dobozban, de ha ilyenből nem áll elég rendelkezésünkre, vagy egyszerűen nincs kedvünk ide-oda pakolászni az ételt, akkor fedjük le egy tényérral vagy alufóliával, esetleg szupertrendi szilikontetővel az edényünket.

Nem jó dobozban tároljuk

A legjobb ezesetben is az üvegedény: könnyen és tökéletesen tiszítható, nem "eszi meg" a mosogatógép, mint a műanyag dobozokat, és egyből a mikró vagy a (hideg, és fokozatosan felmelegedő!) sütőbe rakható. A legkevésbé higiénikus, ha újrahasználjuk az elviteles dobozokat: ezeket arra találták ki, hogy az ételt minél tovább melegen tartsák, amíg célba nem ér, és el nem fogyasztjuk, de mivel hungarocelből készültek, nem lehet elmosni rendesen. Eggyel jobb, bár szintén nem a higiéna magasiskolája, ha üres és kimosott tejfölös/joghurtosdobozokat használunk ételtárolásra.

ELpakoljuk a főtt ételt mielőtt kihűlne

Nem kifejezetten energiatakarékos, de élelmiszerbiztonságilag mégis jó megoldás, ha nincs időnk megvárni, míg a megfőzött ebéd teljesen lehül, ha fedetlenül betesszük a hűtőbe. Ugyanis, ha órákig szobahűmérsékleten van, olyan kémiai folyamatok indulnak el benne, amitől tönkremegy, megsavanyodik, az egészségünkre is káros lehet a maradék.

Előre rakjuk a frissen vásárolt dolgokat

Előfordul, hogy a hűtő- vagy a kamrapolc sarkában találunk egy-egy felismerhetetlenségig összeaszott, barnás-zöldes színben úszó izét, ami valaha étel lehetett, ám megfeledkeztünk róla, és az csendben megszűnt fogyasztható lenni. Ezért praktikus, ha minden nagybevásárláskor, mielőtt bepakolnánk a frissen vett dolgokat, a régebbieket előbbre soroljuk, hogy hamarabb - időben - elfogyjanak. A régebbi gyümölcs, zöldség, bontott felvágottas tálca, sajt kerüljön felülre, a frissáru hátrébb.

Nem zárjuk be a flakonok, dobozok tetejét

Mindenki nézzen be a hűrőjébe: ketchupos, mutáros majonézes flakonok teteje csukva? A felvágott műanyag tálcájának a fedele vissza van hajtva? Ha elszakadt  - mert elsazkad - a felvágott jól zárható dobozban várja, hogy felhasználják?  A kemény sajtok zsírpapírba tekerve, a félkemények bedobozolva? Nem? Hát akkor gyorsan intézzük el, mert az oxigén csúnya dolgokra képes, még a hűtött térben is.

Az is hűtjük, amit nem szabad - és fordítva

Paradicsom, dinnye, krumpli, hagyma, citrusok - nem valók a hűtőbe, kivéve, ha már meghányoztuk, félbevágtuk. Hogy még mit nem szabad a hűtőben tartani,arról itt olvashatsz,  amit pedig muszáj,arról itt!

Nem jól állítottuk be a hűtő hőmérsékletét

A hűtőszekrényt mindenképpen 4, 4 fokra, vagy annál alacsonyabb hőfokra kell állítani, hogy megfelelő legyen a hűtés. Ha ugyanis a bűvös szám felett van a hőmérséklet, akkor az ételekben lévő baktériumok mennyisége akár 20 perc alatt is a duplájára nőhet.

SZELETELVE, KOCKÁKRA VÁGVA, LEDARÁLVA - HOGY TÁROLJUK A HÚST A MÉLYHŰTŐBEN? >>> 
HASZNOS! MIT HOVA TEGYÉL A HŰTŐBEN? >>> 
MI MEDDIG ÁLL EL A HŰTŐBEN? ÍGY TÁROLD A TOJÁST, A HÚST, A MARADÉKOT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek