Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel a trükkel tökéletes, fényes, habkönnyű lesz az égetett tészta

default user icon
MME
Sokaknak mumus az égetett tészta – és így a profiterol, az ekler- vagy a képviselőfánk – elkészítése, holott ha betartunk néhány egyszerű alapszabályt, és hagyunk elég időt az egyes lépésekre, garantált a siker!

Kedvenc cukrászdai süteményed a képviselőfánk, az ekler vagy a profiterol? Ne félj az otthoni elkészítésüktől, megmutatjuk, hogyan fogj hozzá az égetett tésztához, és adunk hozzá egy bombabiztos alapreceptet is!

  1. Használj mérleget, ne bögrével, kanállal vagy gondolomra adagold a receptben előírt alapanyagokat!
  2. Friss tojást használj, és egyenként dolgozd a forró masszába. Az utolsó tojás hozzáadása előtt ellenőrizd a tészta állagát. Ha már erősen fénylik, és úgy válik le a fakanálról vagy a spatuláról, hogy nyúlik, szálat húz, ne adj hozzá több tojást, mert a túl lágy tészta sütéskor szétfolyik.
  3. Egymástól 3-5 cm távolságra nyomd a tésztát a habzsákból a sütőpapírra, ugyanis sütés közben meg fognak nőni.
  4. Alapszabály, hogy a sütő jó forró legyen. Az első 20 percben ne nyisd ki az ajtaját!

ÉGETETT TÉSZTA ALAPRECEPT:

Hozzávalók
(16 db eklerfánkhoz, vagy 12 db képviselőfánkhoz, vagy 30 db profiterolhoz):

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • kb. 15 dkg tojás (3-5 db)

Elkészítése:

  1. A vizet a vajjal együtt lábasba tesszük, majd addig melegítjük, míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze, és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk.
  2. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk.
  3. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Habzsákba töltjük, és az eklerfánkhoz 10-12 cm hosszú csíkokat, a képviselőfánkhoz nagyobb diónyi, a profiterolhoz kisebb diónyi gömböket nyomunk belőle a sütőpapírra, kissé távolabb egymástól, mert a tészta sülés közben nőni fog. Kb. 20 percet pihentetjük a tésztát, majd megspricceljük egy kis vízzel, hogy gőzben süljenek a fánkocskák.
  4. Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük, és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a receptnek megfelelően dolgozhatunk vele!

Ha pedig biztosra akarsz menni, nézd meg a Sütisuli sorozatunk égetett tésztáról szóló videóját!

Ezek is érdekelhetnek

Friss