hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Igazi frankfurti leves (Frankfurter Grünersuppe)

3.7/5
45 perc
rafinált
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: A leveles zöldségeket, hagymákat apróra, a többit kockára vágom, illetve szeletelem.

Egy serpenyőben olajon megsütöm a feldarabolt szalonnát. Ebben megdinsztelem a hagymát, majd ráteszem a zöldségeket és a szalonna héját, fűszerezem, szórok rá lisztet, feleresztem vízzel, beleteszem a tyúkhúsleveskockát, s megfőzöm. A végén öntök hozzá fehérbort, s beleteszem a karikára vágott virsliket.

Tálaláskor teszek rá tejfölt. Lehet díszíteni petrezselyemmel és/vagy zellerlevéllel.

Megjegyzés

Mi, magyarok a frankfurti leves alatt egy kelkáposztából főzött levest értünk, virslivel. Megvallom, én is kedvelem ezt a levest sok borssal, paprikával, köménymaggal, s frankfurti virslivel. Nos, a németek a Frankfurter Suppeként nem igazán ezt értik. Náluk ez a leves igazándiból nem is létezik. (Létezik ugyan kelkáposztaleves, amibe akár virsli is kerülhet, de ez nem azonos a mi frankfurti levesünkkel.) A Frankfurter Suppe vagy Frankfurter Gemüsesuppe (Frankfurter Kräutersuppe) tulajdonképpen egy gazdag zöldségleves, különféle zöldségekkel: (Gemüsegrün) petrezselyem, zellerlevél, snidling, turbolya, sóska, kapor, borágo, zsázsa, tárkony, citromfű, kisvérfű, melyhez jöhet még répa, zellergyökér, krumpli, hagyma, poréhagyma, fokhagyma stb. Előfordul, hogy tesznek bele kelkáposztát, karfiolt. De készítik ezt a levest más zöldségből is, például lencséből. Fűszerként a bors mellett időnként - a sokaknak bizarrnak tűnő - szerecsendiót, citromlevet is használnak.

Betétként felhasználnak frankfurti vagy bécsi virslit, de készítik ezt a levest húsgombóccal, hússzelettel (disznó, pulyka stb.) is.

Az elmúlt kb. 45 év alatt számtalanszor voltam Németországban (Frankfurtban is), de a mi frankfurti levesünkkel még sohasem találkoztam.

Nos, én most a virslis változatát főztem meg a Frankfurter Grünersuppe-nek, melyből azért - bár én szeretem a legkülönbözőbb zöldségeket, fűszereket - néhányat kihagytam (részben azért, mert nem volt itthon).
- hobbychef

Ezek is érdekelhetnek

Friss