Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puha, foszlós és mennyei a hatos fonatú húsvéti kalács

Nincs is annál jobb, mint amikor átjárja a lakást a kalács finom illata. És milyen nagy dolog az, amikor saját magunk sütjük meg a húsvéti kalácsot, amit rögtön akár hatos fonattal is elkészíthetünk.

Puha, foszlós kalács nélkül elképzelhetetlen a húsvét. És milyen remekül illik hozzá a sonka, a kolbász, a tojás, az újhagyma és a hónapos retek. Ha úgy érzed, hogy eljött az ideje elkészíteni a saját kalácsodat, vagy csak egyszerűen egy új receptet szeretnél kipróbálni, akkor ehhez remek kiindulópont lehet a Vidék íze magazin hatos fonatú húsvéti kalácsa.

Íme a recept!

Hozzávalók: 

  • 500 finomliszt 
  • 2 dl 30%-os tejszín 
  • 1 dl tej 
  • 60 g cukor 
  • 20 g élesztő 
  • 1 kávéskanál só 
  • 1 tojás 
  • 1 tojássárgája 
  • 1 tojás a tetejére 

Elkészítés:

  1. Meglangyosítjuk a tejet, szórunk bele egy teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és megvárjuk, amíg felfut. A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot, összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és a tojássárgáját, majd ráöntjük a tejszínt meg az élesztős tejet.
  2. Géppel dagasztjuk, míg a tészta szép sima és fényes lesz, nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. Ekkor kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és körülbelül 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.  
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és 6 egyforma darabra osztjuk. A darabokat egyesével meggömbölyítjük, majd letakarjuk, és 10 percig hagyjuk pihenni.
  4. Ezután a kis cipókból egyesével rudakat sodrunk, liszttel finoman meghintjük, az egyik végükön összecsípjük, majd nem túl szorosan összefonjuk hatos fonással.
  5. A kalácsot sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük. Felvert tojással lekenjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.  
  6. A megkelt kalácsot még egyszer megkenjük a tojással, majd betesszük a sütőbe, és 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Nézd meg videón a hatosfonás technikáját:

Borítókép: Vidék íze magazin

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss