Elkészítés: A lisztet a tojásokkal, sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz, összegyúrom, nyújtható tésztává, kicsit pihentetem.
Nekilátok a húsos tölteléknek. A hagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítom, mindkettőt apróra vágom, a húst felkockázom, sózom, borsozom. A libazsírt egy serpenyőben felhevítem, beleadom a hagymát és a fokhagymát, gyengén sózom, üvegesre párolom. Beleadom a húst, fűszerezem, felöntöm a borral, és fedő alatt, lassú tűzön puhára főzöm, ha igényli, adok még hozzá kevés bort.
Amíg a hús készül, kétfelé választom a tésztát, mindkettőt kinyújtom olyan 3-4 milliméter vastagságúra, az egyiket egy nagyobb tálcán félreteszem, a másikat a deszkán hagyom.
Elkészült a húsom, lehúzom a tűzről, adok bele kevés tejfölt, hagyom kicsit hűlni, majd ledarálom. A darált húsos masszámból kanállal a deszkán lévő, kinyújtott tésztára adagolok egy-egy halmot, egymástól olyan 5-6 centis távolságra, függőlegesen és vízszintesen egyaránt. Amikor kész vagyok, ráborítom a másik kinyújtott tésztámat, a húshalmok körül kézzel összenyomkodom, derelyevágóval rombusz alakúra vágom.
Az így kapott derelyéket, bő sós, olajos, forrásban lévő vízben kifőzöm.
Tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal meghintve azonnal tálalom.