Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kell egy kis hungarikum! Ajándékötletek külföldi ismerősöknek

Mindenki szeret különlegességeket kipróbálni, így ha nincs ötletünk, mivel ajándékozzuk meg külföldön élő barátainkat, családtagjainkat, akkor jöhetnek a hungarikumok. Ezekkel biztosan örömet szerzünk!

A hungarikum egy összefoglaló fogalom, amely a magyar nép legkiemelkedőbb teljesítményét jelenti. Olyan értékeket foglal magába, amelyek jeleskednek és méltók a figyelemre. A hungarikumok a magyarságra jellemző sajátosságokat, egyediséget, különlegességet és kiváló minőséget jelzik. Szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy mi kerülhet be a Hungarikumok Gyűjteményébe, amelyet a hungariumtörvény rögzít – írja cikkében a Fanny magazin.

Számos étel tartozik a hungarikumok közé, ami nem véletlen, hiszen igazán különleges ízvilágaink vannak. Azonban nem csak az ételek lehetnek hungarikumok, hanem szinte bármi, ami magyar, egyedi és valamilyen szempontból a csúcson van. Például magyar gyógyszerek is büszkélkedhetnek ezzel a címmel, de Puskás Ferenc is vagy a matyó népművészet, hímzéskultúra és a porcelán, kerámia készítése.

Nézzük, mit vihetünk ajándékba, ha valami igazán különleges (és ehető/iható) meglepetést  szeretnék adni!

Kürtőskalács

A kürtőskalács első receptje 1784-ben jelent meg erdélyi gróf zabolai Mikes Mária szakácskönyvében. A 19. században lett igazán népszerű magyar édesség, a 20. században pedig megjelent a diós és cukros változata, azóta pedig már számos más ízben elérhető. Hivatalosan 2015-ben vált hungarikummá.

Szalámi

Más országokban is kapható szalámi, ugyanakkor a magyarok egyedi fűszerezéséhez nincs semmi hasonló. A 19. században saját recept került megalkotásra, egyedi fűszerezéssel és első osztályú minőséggel. 2013-ban kerültek be a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Ételízesítő

A magyar paprikás és csípős ételízesítők szintén kuriózumnak számítanak külföldön. Olyan fűszerpaprikából készülnek, amely csak Magyarországon létezik a kalocsai és szegedi tájakon. Ízében és színében is egyedülálló az egész világon, számtalan ország exportálja ezt a különleges ételízesítőt.

Fűszerpaprika

A szegedi fűszerpaprika termesztését valószínűleg a ferencesek kezdték el, majd egy önálló iparággá nőtte ki magát a két világháború között. A magyar sajátos ízvilágát a különleges fejtési és őrölési módszer adja. A kalocsai szintén híres, ennek íze enyhén gyümölcsös.

Pálinka

Az igazi pálinka csak Magyarországon készíthető, minden folyamatot itt kell elvégezni. A hivatalos szabályok szerint tilos pluszban ízesíteni és színezni. Sok külföldi összekeveri a likőrrel, ami csak azért lehet, mert nem ittak még igazi pálinkát... Kedves ajándék külföldieknek ünnepi alkalmakra.

Tipp:

A gulyásleves és a halászlé tipikus hungarikumok, amiket senki nem tud úgy elkészíteni, mint mi magyarok. Kedves gesztus, hogy ha külföldi ismerőseinknél vendégeskedünk, akkor egyszer főzünk nekik egy igazi magyar fogásokból álló ebédet vagy vacsorát. 

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss