Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi készítésű sütit a suliba? Inkább ne! – tanácsolja Nébih

default user icon
MME
Elkezdődött a tanév, jönnek az iskolai rendezvények, ahová sok szülő szívesen visz házi készítésű édességet. De mennyire biztonságos ez, lehet-e baj belőle? A Nébih válaszol.

Jogszabály ugyan nem tiltja a házi készítésű sütemények közintézményekbe, gyermekintézményekbe való bevitelét, azonban az oktatási-nevelési intézmény felelős döntése, hogy beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem. Erről adott ki állásfoglalást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.


Magas a kockázat

Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor a NÉBIH álláspontja szerint tájékoztatnia kell a szülőket a lehetséges kockázatokról is, hisz „ahány ház, annyi szokás”, eltérőek például a higiéniai állapotok, vagy épp az élelmiszer-biztonsági szabályokat sem feltétlenül ismerik maradéktalanul a háziasszonyok. Mindezek alapján gyermekintézményben házi, otthon készített sütemények bevitele, közös fogyasztása élelmiszer-biztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatható, mégpedig annak ellenőrizetlensége, követhetetlensége, és mindezekből fakadó kockázatai miatt.

Jobb, ha vásároljuk a süteményt

A nevelési-oktatási intézmények gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy engedélyezik élelmiszer-vállalkozótól (cukrászda, élelmiszerbolt) vásárolt sütemény/torta bevitelét az intézménybe. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az élelmiszer-vállalkozó csak az átadásig felel a termékért. A szállítás során bekövetkező esetleges szennyeződés, vagy a hűtési lánc megszakadása élelmiszer-biztonsági kockázatot eredményez. A nyomonkövethetőség biztosítása és az allergéninformációk elérhetősége érdekében javasolt számlát és az allergéninformációkat tartalmazó dokumentumot kérni a szülők által vásárolt torták/sütemények mellé.


A legbiztosabb, ha az intézmény rendeli az édességet

A fentiek kiküszöbölése érdekében az intézmény saját maga is megrendelheti a gyermekek számára a tortát vagy süteményt (akár a választásba bevonva a gyerekeket, szülőket), ezzel megelőzve a szállításból fakadó kockázatot is. Egy kiszállított torta esetén egészen az átadásig (beleértve a szállítást is) felel az élelmiszer-vállalkozó (pl. cukrászda üzemeltetője) a termékért. A nyomonkövethetőség biztosítása és az allergéninformációk elérhetősége ebben az esetben is kiemelt jelentőségű, hogy egy esetleges megbetegedés esetén igazolni lehessen a torta/sütemény eredetét.

Iskolai rendezvényekre (pl. születésnap, farsang) – felmérve az óvodában/iskolában rendelkezésre álló hűtési lehetőséget – biztonságosabb az élelmiszer-vállalkozó által előállított, különleges tárolási körülményeket nem igénylő keksz, pogácsa, sütemény bevitele.

Fontos, hogy az óvodákba, iskolákba járó gyerekek szülei mindenképpen jelezzék a pedagógusoknak, ha gyermekük valamire allergiás, és a rendezvényekre bevitt élelmiszereknél erre fokozottan figyeljenek oda.

(Forrás: Nébih, Bors)

Ezek is érdekelhetnek

Friss