Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezekkel a módszerekkel védekezz házilag a darazsak ellen!

default user icon
MME
A nyár beköszöntével mindenki örül a jó időnek, a napsütésnek, szeretnénk minél több időt kint tölteni. Ám a darazsak megjelenése a kertben és a ház körül beárnyékolhatja a boldog, önfeledt, szabadban töltött pillanatokat. Ám az idegesítő kis zümmögők jelenléte nem kell, hogy elrontsa a nyári kikapcsolódást. Vesd be ellenük házi praktikáinkat, és élvezd zavartalanul a kertben, teraszon töltött időt!

A szúnyogok és poloskák mellett a darazsak a legbosszantóbbak, és amellett hogy zavaróak, még veszélyesek is lehetnek azok számára, akik allergiásak a csípésükre. De szerencsére léteznek házi trükkök, amelyekkel sikeresen elriaszthatjuk, illetve távol tarthatjuk őket. Lássuk, melyek ezek!

1 Citrommal a darazsak ellen

A napsárga citrusféle illata szerencsére taszítja a darazsakat. Tegyél néhány szeletet a kerti asztalra, vagy facsarj egy egész citromot egy tál vízbe, és azt helyezd ki. Ezzel megakadályozhatod, hogy közel merészkedjenek.

2 Egységben az erő: citrom és szegfűszeg

A darazsak a citromhoz hasonlóan a szegfűszeg illatát sem kedvelik. Tűzdelj tele egy félbevágott déligyümölcsöt szegfűszegekkel, és helyezd arra a helyre, ahonnan távol kívánod tartani a kis sárga-fekete csíkos zümmögőket.

3 Csapd be a kis szemteleneket!

Ezzel az egyszerű, mégis nagyszerű trükkel átverheted a darazsakat. Fújj fel egy papírzacskót, kösd el a száját egy madzaggal vagy zsinórral, és akaszd fel a teraszra. A darazsak azt fogják hinni, hogy más darazsak már elfoglalták a területet, és továbbállnak.

4 Vess be illóolajokat!

Az eukaliptusz-, a teafa- és a mentaolaj erős illatuk révén hatékonyan elriasztják a darazsakat. Egy permetezőbe keverj össze néhány cseppet valamelyik illóolajból némi vízzel, és spricceld körbe vele a teraszt, kertet.

5 Ejtsd csapdába őket!

Vágd le tapétavágó segítségével egy nagy, üres műanyag üveg felső harmadát. A másik részt töltsd meg egy kevés vízzel, adj hozzá mézet, és keverd össze. Helyezd be a levágott üvegrészt a szájával lefelé, és helyezd el a csapdát távol a terasztól, asztaltól vagy a kert gyakran használt részeitől. A darazsakat vonzani fogja az édes illat, belerepülnek a csapdába, és nem fognak tudni kijutni onnan.

6 Pakold el az élelmiszereket!

A darazsakat különösen vonzzák az édes és fűszeres illatok, így az egyik legfontosabb, amit tehetünk a darazsak távoltartása érdekében, hogy miután már nem eszünk, elpakoljuk a kerti asztalról, teraszról az élelmiszereket, ételmaradékokat, majd alaposan letisztítjuk az asztalt.

Fontos: bár ezek a módszerek általában hatásosak a darazsak távoltartásában, mindig a biztonság legyen az első! Ha valaki allergiás a darázscsípésre, vagy a darazsak agresszíven viselkednek, kérjük szakember segítségét!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss