Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kapros-túrós lepény

> 90 perc
egyszerű
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához (22x32 cm-es tepsihez):
  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg porcukor
  • 1 db tojás (M-es)
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • csipet só
  • A túrós töltelékhez:
  • 75 dkg túró
  • 1,5 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás (M-es)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kapor

Elkészítés

  1. A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük hozzá a cukor felét, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt, futtassuk fel.
  2. A vajat olvasszuk meg, majd hűtsük vissza, és keverjük simára a maradék cukorral, és az egész tojással.
  3. A robotgép keverőtáljába tegyük bele a vajas-cukros-tojásos keveréket, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Ezután szitáljuk rá a csipet sóval összekevert lisztet, majd indítsuk el a dagasztó programot, és pár perc alatt, dagasszuk meg a tésztát (ha szükséges, akkor még egy pici lisztet szórjunk hozzá dagasztás közben). Természetesen kézzel, vagy éppen kenyérsütőgéppel is megdagaszthatjuk a tésztát.
  5. Egy kelesztőtálat kenjünk ki vékonyan olajjal, majd helyezzük bele a megdagasztott tésztát. Ezután szórjuk meg a tetejét egy pici liszttel, majd meleg helyen kelesszük duplájára a tésztát egy óra hossza alatt.
  6. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd nyújtsuk ki, és helyezzük bele a megkelt tésztát (én a sütőpapíron nyújtottam ki, majd egy gyors mozdulattal átemeltem a papírral együtt a tepsibe).
  7. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig. Közben készítsük el a túrós tölteléket.
  8. Egy tálba tegyük bele a túrót, és adjuk hozzá a tejfölt, 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, és a reszelt citromhéjat, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingport, és szintén keverjük simára (pudingpor helyett adhatunk hozzá pl. 1 ek lisztet, vagy búzadarát is).
  9. A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, szórjuk bele a maradék porcukrot, és verjük kemény habbá.
  10. Ezután az ízesített túróhoz óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert habot (óvatosan, fakanállal keverjük a túróhoz, hogy ne törjön össze).
  11. Az újrakelesztet tészta tetejére kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután ízlés szerint szórjuk meg az előzőleg apróra vágott kaporral.
  12. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem).
  13. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
  14. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


    A LEGJOBB RECEPTEK TEJTERMÉKEKKEL >>>
     

    11 EGYSZERŰ TÚRÓS SÜTI, AMIT ELRONTANI SEM LEHET! >>> 

    Még több túrós sütemény itt >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss