Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyors málnadzsem – paradicsommal vagy marcipánnal

Most van itt a befőzés ideje. Most minden zöldség, minden gyümölcs reális áron, nagy mennyiségben kapható a piacokon, házaknál, útszéli árusoknál vagy a szedd magad mozgalmakban.

A befőzés külön műfaj, fontos több dologra odafigyelni, még mielőtt nekilátunk a befőzésnek. Odafigyelést, törődést igényel a befőzés, ami később meghálálja a befektetett munkát.

Előkészületek

Első fontos szempont a higiénikus környezet, érdemes konyhánkat, nyári konyhánkat felkészíteni a nagy mennyiségű zöldség-gyümölcs áradatra. Előző nap egy nagytakarítás keretében a gépek, tányérok elpakolása, nagyobb munkafelület kialakítása, könnyen tisztítható terítők kihelyezése hozzátartozik az előkészületekhez. Fontos, hogy tiszta konyhába kerüljön be a gyümölcs.

Második lépés a zöldségek, gyümölcsök tisztítása. Ezt óvatosan, de alaposan végezzük, hogy az alapanyag ne sérüljön, de a földmaradványokat gondosan el kell távolítani, így elkerülhetjük a későbbi nem kívánt romlást, rothadást. Az alapos mosás és válogatás fél siker lehet az eltarthatóság szempontjából. A puhább, sérült részeket el kell távolítani, csak az egészséges gyümölcsökkel, zöldségekkel szabad dolgozni.

Edények

Az edény kiválasztása szintén nagyon fontos, érdemes nagyobb edénnyel dolgozni, mint a megfőzésre szánt mennyiség, így könnyebb kavargatni, és nem fog kicsurogni az edényből.

Befőttes üvegeink előkésztésénél mindenképpen törekedjünk rá, hogy 100 fok feletti hőmérsékletet kapjon az üveg, így sterilizálva lesz baktériumoktól, kórokozóktól. Ezt végezhetjük vízbe mártással 5-10 percig, vagy még üresen sütőben is sterilizálhatjuk az üvegeket 160 fokon 10-15 percig. A tetőket, lapkákat szintén forró vízben készíthetjük elő, hogy a tető alatti gumi gyűrű szépen megpuhuljon.

Főzés

Manapság sokféle zselésítő anyaggal találkozik az ember. Ezeken általában használati utasítást is találunk, ezeket érdemes követni, többségében jók.

És akkor következhet a megfőtt, beízesített zöldség vagy gyümölcs lekvár üvegbe töltése. A lekvárt mindig forró (min. 70 fokos) üvegekbe töltjük, és a felmelegített lapkával még forrón lezárjuk. Nem húzzuk rá teljes erőből, de azért feszesen, határozott mozdulattal.

Pasztörizálás

Következhet a pasztörizálás, melynek lényege, hogy az üvegben a belső hőmérséklet elérje a 85-90 fokot, majd ezen a hőmérsékleten tartsuk 20 percig, végül fokozatosan, szépen lassan hűtsük le. Így biztosan megöljük a baktériumokat, és nem fog megromlani a lekvárunk.

Tartósítószert ki-ki használat, de ezzel a módszerrel nem szükséges. Eltarthatósága gyümölcstől függő, legalább fél év, de nem ritka, hogy 3 évig is bírja. Lehűtés után természetesen hűvös, sötét helyen (kamra) tároljuk. Felbontás után pedig hűtőszekrényben!

Variációk

Nem kell félni a párosításoktól, érdemes akár 2-3 féle gyümölcsöt is egy üvegbe zárni. A fűszerezéssel pedig nyugodtan kísérletezzünk, csak maradjon meg a gyümölcs eredeti jellegzetes íze is. Nekem régi nagy kedvencem a málna-paradicsom házasítása, próbálják ki, nem fognak csalódni! Édesszájú olvasóinknak pedig a marcipános változatot ajánlom!

Gyors paradicsomos málnadzsem

Hozzávalók:
1 kg málna
25 dkg paradicsom
50 dkg zselécukor
3 dkg hibiszkuszvirág

Elkészítés:
1. A málnát a cukorral feltesszük főni alacsony hőfokon, addig kevergetjük, amíg levet enged, és a cukor felolvad.
2. Kockára vágott paradicsomot és hibiszkusz virágot adunk hozzá.
3. Körülbelül negyed órát főzzük, majd forrón üvegekbe töltjük, és forró vízben áztatott kupakokkal lezárjuk.
4. Forró vízzel teli edénybe állítjuk az üvegeket, így 25 percig főzzük.
5. Majd a tűzről levéve hideg vizet folyatunk rá, amíg az üvegek lehűlnek, és a kupakok behorpadnak a vákuumtól.

Elkészítés: 20 + 25 perc
Fogyasztható: azonnal


Gyors marcipános málnadzsem pirított mandulával

Hozzávalók:
1 kg málna
50 dkg zselécukor
15 dkg marcipán
10 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:
1. A málnát a cukorral feltesszük főni alacsony hőfokon, addig kevergetjük, amíg levet enged, és a cukor felolvad.
2. 10 perc főzés után belereszeljük a marcipánt, majd még 5 percig főzzük.
3. A mandulát serpenyőben megpirítjuk, és a lekvárhoz adjuk.
4. A lekvárt forrón üvegekbe töltjük, és forró vízben áztatott kupakokkal lezárjuk.
5. Forró vízzel teli edénybe állítjuk az üvegeket, így 25 percig főzzük.
6. Majd a tűzről levéve hideg vizet folyatunk rá, amíg az üvegek lehűlnek, és a kupakok behorpadnak a vákuumtól.

Elkészítés: 20 + 25 perc
Fogyasztható: azonnal

A befőzésről még itt olvashatsz >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss