hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyömbéres-szilvás-mákos sütemény mascarponekrémmel

75 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 db alma
  • 1 db citrom
  • 4 db tojás
  • 0,8 dl méz
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2 mokkáskanál őrölt ánizsmag
  • 2 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • A mascarponekrémhez:
  • 25 dkg mascarpone sajtkrém
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 12 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag zselatinfix
  • A mákos krémhez:
  • 0,8 dl forró tej
  • 20 dkg darált mák
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • 1 alma reszelve (el is maradhat)
  • A szilvazseléhez:
  • 1 csomag zselatinfix
  • rumaroma vagy rum
  • 30 dkg hígabb szilvalekvár
  • A tetejére:
  • 6 evőkanál szilvalekvár
  • csokimáz

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához az almát meghámozzuk, lereszeljük. A citrom héját is lereszeljük. A tojást a mézzel, a puha vajjal és a tejföllel kikeverjük, beleszitáljuk a lisztet és a többi hozzávalót. Kézzel alaposan elkeverjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütő saját tepsijét zsírpapírral kibéleljük, és rákanalazzuk a masszát, elsimítjuk (sűrű nokedli szerű az állaga), és kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

A mascarponés krémhez a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-szel keményre verjük, egy másik edényben a mascarponét a vaníliás cukorral és a többi hozzávalóval simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is.

A mákos krémhez a 0,8 dl tejet felforraljuk (ne legyen több, mert akkor híg lesz), ráöntjük a darált mákra, beledolgozzuk a cukrokat, a citromhéjat, a fűszereket, a darát, a rumot, a pudingport és a lekvárt is. Ha száraznak találjuk, reszelhetünk bele 1 almát.

A szilvás zseléhez a szilvalekvárt összekeverjük a rummal és a zselatinfix-szel. (Azért keverjük össze, hogy vastagon tudjuk megkenni, és ne csurogjon ki).

A kihűlt tésztát 2 felé vágjuk, és vastagon megkenjük a 3 féle töltelékkel, felülre kerül a mascarpone krém, majd befedjük a másik lappal. Körben is megkenjük szilvalakvárral, és csokimázzal bevonjuk.

Megjegyzés

Hosszan írtam le, de hamar meg lehet csinálni. Mákos-szilvás, de a mascarponétól könnyedebb ízt kapunk.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek