hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gőzgombóc spárgakompóttal

MME MME
2 4.5/5
120 perc
rafinált
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 adaghoz:
  • A gőzgombócokhoz:
  • 1 kocka élesztő (4,2 dkg)
  • 2 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál olaj
  • A kompóthoz:
  • 50 dkg zöld spárga
  • 1 piros húsú paprika
  • 4 narancs
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb gyömbérgyökér szirupban
  • 2 evőkanál fehér balzsamecet
  • 2 evőkanál világos szójaszósz
  • 3 evőkanál sherry krémlikőr
  • 3 evőkanál édes-pikáns chiliszósz
  • só, bors, cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csokor koriander

Elkészítés

Elkészítése: A szétmorzsolt élesztőt oldjuk fel egy kevés langyos tejben. A lisztet szitáljuk egy tálba, a közepébe nyomjunk egy kis mélyedést. Ebbe öntsük az élesztős tejet, majd keverjünk bele egy kevés cukrot és lisztet, aztán pihentessük letakarva 20 percig meleg helyen. A maradék tejet, sót, puha zsiradékot és a tojásokat adjuk hozzá a felfutott élesztőhöz, majd gyúrjunk belőle sima tésztát. Formázzunk a tésztából 8 gombócot, és kelesszük újabb 1/2 órát. Főzzünk fel 1/4 liter vizet kevés sóval és olajjal, majd ültessük bele a gombócokat. A fedőt tekerjük be egy nedves konyharuhával, és zárjuk le vele légmentesen a lábast. Kis lángon kb. 40 percig gőzöljük a gombócokat. A spárgát mossuk meg, az alsó harmadát hámozzuk meg, a végeket vágjuk le. A paprikát magozzuk ki és mossuk meg. A zöldségeket vágjuk nagyobb kockákra. Hámozzunk meg 3 narancsot vastagon úgy, hogy a fehér héját teljesen távolítsuk el. Egy éles késsel vágjuk ki a narancs húsát. A maradék narancsot mossuk meg, a héját vékonyan reszeljük le, a levét facsarjuk ki. A fokhagymát hámozzuk meg, majd préseljük a narancslébe. A gyömbért aprítsuk fel, és adjuk 1 evőkanál gyömbérsziruppal együtt a narancshoz. Ezek után öntsük bele az ecetet, a szójaszószt, a sherryt és a chiliszószt, majd az egészet főzzük fel. A fővő lében a spárgát és a paprikát 5 percig pároljuk. Sóval, borssal és cukorral ízesítsük. A keményítőt keverjük simára egy kevés hideg vízzel, majd adjuk a szószhoz. Forgassuk bele a narancshúst, és a kompótot szórjuk meg a lecsipkedett korianderlevelekkel. A gőzgombócokkal tálaljuk.

Megjegyzés

Adagonként kb. 860 kalória, 25 g fehérje, 31 g zsír, 122 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 1 óra (kelesztés nélkül)
- MME

Ezek is érdekelhetnek