Keverjük otthon
Sajnos az üzletekben kapható fűszerkeverékek nagy része aromát, ízfokozót, glükózt és hasonló felesleges anyagokat tartalmaz. Szárnyas, sülthús, grill, flekken, sült csirke, görög sültek fűszerkeverékek, a sor hosszan folytatható. Ha kicsit jobban körülnézünk a kamrában, és beszerzünk néhány alapvető fűszert, hosszú ideig keverhetjük a sajátos ízeket.
Alapfűszerek
Legyen otthon mustár, ecetek (feltétlenül próbáljuk ki a balzsameceteket, boreceteket, gyümölcseceteket), olajok, fokhagyma, vöröshagyma és cukor, méz. A fűszerkeverékekhez legtöbbször az alábbi fűszereket használjuk:
Só
Bors (frissen őrölve intenzívebb ízhatást érhetünk el)
Bazsalikom
Majoranna
Rozmaring
Magyaros ételekhez:
Pirospaprika (édes, csípős)
Kapor
Petrezselyem
Kömény
Borsikafű (azoknak is, akik nem bírják a borsot)
Mediterrán ételekhez:
Oregánó vagy szurokfű
Zsálya
Babér
Tárkony
Kömény
Koriander
Kakukkfű
Boróka
Ánizs
Szegfűszeg
A keleti konyha kedvelőinek:
Fahéj
Szerecsendió
Szegfűszeg
Babérlevél
Gyömbér (friss és por)
Chili
Curry (fűszerkeverék)
Kurkuma (fűszerkeverék)
Garam masala (fűszerkeverék)
Fűszerkeverékek
Bízzunk magunkban, egyéni ízlésünkben. Használjuk a régi recepteket, és azokat is, melyek régiónkra jellemzőek.
• Grillezéshez: paprika (erős is lehet benne), őrölt koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chili-por
• Húsokhoz: petrezselyem, snidling, borsikafű, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó
• Szárnyasokhoz: bors, hagyma, majoránna, borsikafű, zsálya, paprika
• Mézes süteményekhez: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs és kardamom
• Levesekhez, mártásokhoz: zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling
• Halakhoz: petrezselyem, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, hagyma, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű
• Magyaros keverék: majoránna, bazsalikom, kömény, koriander, borsfű, kakukkfű, mustármag, édes-nemes paprika, porított zeller, só
• Forralt borhoz: fahéj, szegfűszeg, narancs és citromhéj. Kis szerecsendióval, gyömbérrel, korianderrel tovább bolondíthatjuk.
Párcoljunk!
Sütés előtt pácoljuk a húsokat finom olajok, csepp balzsamecet és fűszerek keverékében.
• Bazsalikomos pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, bazsalikom
• Mustáros pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, rozmaring, mustár
• Mézes mustáros pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, méz, mustár
• Szójás-chilis pác: olaj, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, szójaszósz, chili-por
Zöldfűszerek
Ha fűszerekről beszélünk, feltétlenül meg kell említenünk a friss zöldfűszereket, melyek ízhatása eltér a szárított fűszerekétől, sokkal erősebb az illatuk és ízük. Gyönyörű színükkel a szemet is gyönyörködtetik, és ne felejtsük el az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásukat is. Zöldfűszereket nem csak a kertben, de a teraszon és balkonládában is termeszthetünk, de számos fajtája díszítheti a konyhaablakban is, akár a hűvös téli napokon is.