Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyar pezsgősiker a világversenyen: a Törley két különlegessége is aranyérmet nyert

A napokban rendezték meg a világ egyik legjelentősebb borversenyét, a Mundus Vinit, melyen két magyar pezsgő is aranyérmet nyert. A Törley Pezsgőpincészet termékei, a Francois pezsgők lenyűgözték a nemzetközi zsűrit.

A már harmincnegyedik alkalommal megrendezett, németországi Mundus Vinin aranyérmet nyert a Törley két pezsgője, a Francois President Brut és a Francois President Blanc de Blancs Extra Brut 2018 is. Utóbbi különlegessége, hogy a Michelin-csillagos magyar étterem, a Babel Budapest számára készült italról van szó, tehát egyedi és exkluzív pezsgő nyert aranyat.

A Mundus Vinin kizárólag a legjobbaknak van esélye. Ennek oka, hogy neustadti városházán 55 ország, nem kevesebb, mint 250 borszakértője kóstolja a nevezett tételeket. Ilyen széles grémiumot pedig csak az igazi különlegességek tudnak megnyerni maguknak. Konkurenciából pedig nem volt hiány, miután 45 országból, több mint 10 ezer palack került az ítészek elé.

„Hosszú évek munkájának, a tudásnak, a türelemnek és az odafigyelésnek a gyümölcse a győzelem. Emellett természetesen szükség van olyan alapanyagra, amelyekből ezek a pazar és magával ragadó élményt nyújtó pezsgők elkészíthetők. Márpedig hisszük, hogy etyeki dűlőinken az ország legjobb és legfinomabb Chardonnay és Pinot Noir szőlői teremnek, amelyek alkalmasak ezeknek a kincseknek az elkészítésére” – mondta Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőmestere.

A Francois pezsgők története 138 évre nyúlik vissza. Louis Francois és Cézar Francois a cég alapítói régi champagne-i pezsgőmester család legifjabb tagjai voltak. Először Louis érkezett Magyarországra, Törley József új Pezsgőpincészetének pezsgőmestereként, majd néhány évvel később követte öccse, Cézar is. Louis elhagyta Törleyt, hogy saját vállalkozásba kezdjenek testvérével, és megalapítsák a mára már ikonikussá vált Louis Francois & Co. pezsgőpincészetet.

A cég megsínylette a második világháborút, az üzemet bombatalálat érte, a készletek jelentős része megsemmisült, majd a pezsgőgyárat felszámolták, az ingatlanokat államosították. A Francois és Törley közös története 1982-ben folytatódik, amikor is a Törley pezsgőgyár 100 éves jubileumán megvásárolva a családtól a névhasználatot és felújította az eredeti pincéket. A minőségre mindig kényesen ügyelő Francois pezsgőgyárban azóta is kizárólag az Etyek-Budai borvidéken található saját ültetvényről származó Chardonnay és Pinot Noir fajtájú szőlőből készülnek a kiválóbbnál kiválóbb pezsgők.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss