Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Börtönkoszt tarolt a magyar országos szakácsversenyen

Kilencedik alkalommal került sor a Közétkeztetési Szakácsversenyre, melyen a büntetés-végrehajtási szervezet öt csapata is képviseltette magát és nagy sikereket értek el az országos megmérettetésen.

A kilencedik alkalommal megrendezett országos szakácsversenyen a büntetés-végrehajtási szervezet öt csapattal képviseltette magát, a verseny döntőjébe pedig négyen is továbbjutottak. A 2024. március 5-7. között lebonyolított megmérettetésen tartolt a börtönkoszt, és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kollégái három ezüst- és egy bront fokozatot szereztek a szakácsversenyen.

Fenntartható, megfizethető közétkeztetés

Az idei szakácsversenyen a csapatoknak egy olyan háromfogásos (előétel, főétel és desszert), húsmentes, felnőtteknek szánt ebédet kellett elkészíteniük, melyeknek nyersanyagértéke nem haladhatta meg a nettó 850 forint/fő értéket. Az ételek elkészítésére a helyszínen mindössze négy óra állt a szakácsok rendelkezésére. A főzés és sütés során a mélyalmos tojást, a rögös túrót, a céklát, illetve a Jonathan almát kötelező elemként fel kellett használni, emellett édesítőszerek, ízfokozók, színezékek, valamint más, állati eredetű termékek felhasználása tilos volt.

A szakácsverseny döntőjében a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet Bakonyi Betyárok-, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet La Badella-, II. Agglomeráció közös csapata (Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, Baranya Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet) és a Váci Fegyház és Börtön csapata, a Vácziak mérettették meg magukat.

Így működik egy börtönkonyha

A Mindmegette stábja ellátogatott az egyik budapesti börtönbe, ahol kiderült, mennyire összetett munka üzemeltetni ott egy konyhát. A rabok különféle egészségi állapota más-más speciális étrendet követel meg, ezekhez pedig alkalmazkodnia kell a börtön szakembereinek, követniük a dietetikusok, orvosok által megszabott étrendet.

A hazai börtönök alapvető élelmiszer-ellátottság közel 100%-os, ami azt jelenti, hogy fogvatartotti munkáltatással a rabok termelik meg azt, amit megesznek. Ehhez a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, pékségekkel, tésztagyárral és egy vágóhíddal járulnak hozzá, amely a börtöneink konyháinak működését nagymértékben segíti – olvasható a közleményben.

Borítókép: BvOP

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss