Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fehér foltok a sárgarépán: eláruljuk, mi ez, és azt is, hogy ehető-e!

default user icon
MME
A sárgarépa egy olyan zöldség, ami jó, ha van otthon, hiszen rengeteg étel fontos hozzávalója, ezért többnyire akkor is veszünk belőle, amikor tudjuk, hogy aznap még biztosan nem használjuk fel. A hűtőben viszonylag sokáig elállnak a gyökérzöldségek, ám van, hogy egy-két nap után a sárgarépa felületén fehér, fátyolszerű bevonat jelenik meg, ami nem túl bizalomgerjesztő. Utánajártunk, mi ez!

A sárgarépa nagyon egészséges és finom zöldségféle, főzve, sütve, nyersen - kevesen vannak, akik nemet tudnak mondani rá. Nem csoda tehát, ha a legtöbb háztartásban jócskán elraktároztak belőle, és ha kell, csak előkapják a hűtőből, és már készülhet is a bolognai, a répatorta vagy a tepsis zöldség. Ám van, hogy egy pár nap után fehér foltok jelennek meg a zöldség felületén, amivel könnyedén elbizonytalaníthatja a kevsébé rutinosokat: ez valami penész-féle lehet? Esetleg, valami előkezelésből származó vegyszernyom?



Semmi pánik, jó hírünk van: nem penész, nem vegyszermaradvány, hanem egy teljesen természetes jelenség ez,van szó, ami akkor keletkezik, amikor a sárgarépa veszít nedvességtartalmából. Ennek két oka lehet: az egyik, amikor a tárolás során a felülete kiszárad, érdes lesz, és a felületre érkező fény fehéres árnyalatot ad; a másik, hogy szállítás közben esetleg megsérült a kültakarót alkotó sejtfal, és elszíneződött a zöldségünk.

A fehér fátyolszerű réteg eltüntetéséhez nem kell mást tenni, csupán rehidratálni a sárgarépát: áztassuk pár percre vízbe, dörzsöljük meg egy konyharuhával, és az újra friss és ropogós lesz. Ha a fehérség ennek ellenére megmaradt, akkor az, valószínűleg a sejtfalak sérüléséből adódik, amit nem lehet helyreállítani - ám a sárgarépa ebben az esetben is biztonságosan fogyasztható. 

Ha ennél ramatyabb állapotban találtunk a répára, és egy pár perces áztatűs nem segített, akkor vessük be a nehéztüzérséget!

+1 extra tipp: Ha szeretnénk elkerülni, hogy a répák megfonnyadjanak, akkor rögtön pucoljuk meg őket, vágjuk akkora csíkokra, hogy beférjenek egy befőttes üvegbe. Tegyük a répacsíkokat az üvegbe, töltsük fel vízzel és zárjuk le, majd helyezzük a hűtőbe. Ez a praktika működik még a szárzellernél is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss