Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 hiba, amit elkövethetsz a farsangi fánk sütésekor

default user icon
MME
Eljött a farsangi szezon utolsó hétvégje is, jövő héten kezdődik a nagyböjt. Itt az ideje tehát, hogy ha eddig nem tettük, süssünk egy tál szalagos fánkot! Aki tart a kudarctól, és ezért nem állt neki, az fussa át az alábbi listát, így a leggyakoribb hibákat garantáltan elkerüli!

A karácsony utáni és a nagyböjtöt megelőző farsangi időszak kötelező eleme a fánk, aminek fontos jellemzője az úgynevezett szalag, azaz, hogy a középbarnára pirult sütemény oldalán, körben egy világosabb csík húzódik. Hogy ez biztosan megjelenjen, és kívül ropogós, belül foszlós legyen a süteményünk, nem árt az alábbi listát átfutni, hogy a leggyakoribb hibákat garantáltan elkerülhessük!


nincs elég meleg - nem kel meg a tészta

A kelt tészták érzékenyek a hidegre, így fontos, hogy a kelesztés és sütés során biztosítsuk a konyha egyenletes melegét, és ne érje huzat vagy hideg levegő. Ügyeljünk arra, hogy a hozzávalók is szobahőmérsékletűek legyenek, tehát érdemes ezeket időben kivenni a hűtőből.

nem szitáltuk át a lisztet

A tészta akkor lesz könnyű és rugalmas, ha a lisztet alaposan átszitáljuk, így elég levegő kerül a liszt szemcséi közé. Ne sajnáljuk az időt a dagasztásra sem. Egészen addig kell dolgozni, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától.

nem tettünk bele alkoholt

Ne felejtsünk kevés rumot keverni a tésztába. Amellett, hogy finom aromát kölcsönöz a fánknak, az alkohol segít megelőzni, hogy a tészta sütés közben túl sok zsiradékot szívjon magába.

pohárral szaggattunk

Sokan ott rontják el, hogy pohárral szaggatják ki a megkelt tésztát. Fontos, hogy mindig fánkszaggatót használjuk, mivel ez szépen, egyenletesen vágja el a tésztát, míg a pohár csak lenyomja a szélét, így sütés után nem lesz szép szalagos a formája.


nem volt elég meleg/túl meleg volt a zsír

Fontos, hogy az olaj megfelelően forró legyen. Ha nem várjuk meg, hogy felmelegedjen, akkor a tészta megszívja magát zsiradékkal, de az sem jó, ha túl forró, mert akkor könnyen megég a külseje, miközben a belseje nyers marad. Csippentsünk kevés maradék tésztát az olajba; ha lebeg a tetején, és serceg az olaj körülötte, akkor megfelelő az olaj hőmérséklete.

További fánksütési tippeket a ripost.hu Fazék rovtában találsz, zseniális farsangi fánk recepteket pedig itt! 

Ezek is érdekelhetnek