Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Finom és egészséges: ezért szeretjük a jótékony fahéjat

A fahéj olyan fűszer, amelyet előszeretettel használunk a tejeskávénk ízesítésére, vagy egy-egy mesés desszert zamatának tökéletesítésére. A legtöbben kellemes kiegészítőként gondolunk rá, holott az egészségünk megőrzésében is szerepet kaphat, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A fűszer a fahéjfa belső kérgéből készül. A kéregből csíkokat vágnak és kiszárítják azokat. Ha a fahéjrudakat megőrlik, fahéjport kapunk. A boltokban megvásárolható fahéj a két fő típus egyike, Ceylon vagy Cassia lehet. A Ceyloni fahéjat „igazi” fahéjként ismerik, míg az elterjedtebb Cassia fahéj az, amit az emberek általában „fahéjként” emlegetnek. Utóbbi, az olcsóbb Cassia kumarin-szintje jóval magasabb, így érdemes inkább a picit drágább, de egészségesebb Ceylon változatot használni. A fahéj története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol nagy becsben tartották a fűszert. Jellegzetes íze és illata a fahéjolajnak köszönhető. A fahéj-aldehid felelős a fűszer egészségre, és anyagcserére gyakorolt hatásainak jelentős részéért.

Tele van antioxidánssal

Lehet, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a fahéj tele van antioxidánsokkal. Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodástól. Az antioxidánsok feladata a szabad gyökök hatástalanítása, vagyis a betegségek, károsodások megelőzésének elősegítése. Egy tanulmány szerint a fahéj antioxidáns tartalma annyira kimagasló, hogy megelőzi az oregánóét és a fokhagymáét is. A fahéj olyan erős antioxidáns, hogy természetes élelmiszer-tartósítószerként is használható. A fűszerre antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentőként is gondolhatunk. Ugyan a gyulladás fontos szerepet játszik a szervezet védekező képességében, ha az krónikussá válik, a szervezetre sem lesz jó hatással, ezért érdemes ellene védekezni.

Szervezetünk egészségéért vitaminok és étrendkiegészítők >> 

A fahéj csökkentheti a szívbetegség kockázatát, amely a világon a korai halálozás leggyakoribb oka. Egyes vizsgálatok szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél napi 1 gramm vagy körülbelül fél teáskanál fahéj jótékony hatással van a vérmarkerekre. A fahéj fogyasztásával csökkenthető a „rossz”koleszterin szintje, míg a fűszer segíthet megtartani a „jó” koleszterin szintjének stabilitását. Egy vizsgálat alapján következtetnek erre, amelynek során napi 120 mg fahéjat fogyasztottak a résztvevők. Állatkísérletek arra is utalnak, hogy a fahéj a vérnyomást is csökkentheti.

Szabályozza az anyagcserét

Az inzulin az egyik legfontosabb hormon, szabályozza az anyagcserét és az energiafelhasználást. Elengedhetetlen ahhoz, hogy a vércukor a véráramból a sejtekhez jusson. Viszont a túl sok finomított szénhidrát fogyasztása következtében a szervezet sejtjei ellenállóak lesznek az inzulinnal szemben. Az inzulinrezisztencia olyan súlyos állapot előjelzője is lehet, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Cukorbetegeknek ajánlott a cukor Eritritre cserélése.

Jó hír, hogy a fahéj csökkentheti az inzulinrezisztenciát, úgy, hogy támogatja ennek a fontos hormonnak a munkáját. De nemcsak az inzulinrezisztenciára hathat jótékonyan, hanem számos más mechanizmus révén csökkentheti a vércukorszintet. A fűszerről kimutatták, hogy csökkenti az étkezés után véráramba jutó glükóz mennyiségét. Ezt úgy éri el, hogy számos olyan emésztőenzimre van hatással, amelyek lassítják a szénhidrátok lebomlását az emésztőrendszerben. A fahéj egyik vegyülete az inzulint „utánozva” is hathat a sejtekre. Ez javítja a sejtek glükózfelvételét, bár sokkal lassabban hat, mint maga az inzulin. Több tanulmány rámutat, hogy a fahéj 10-29%-kal csökkentheti az éhomi vércukorszintet. A hatékony adag általában 1-6 gramm vagy körülbelül 0,5-2 teáskanál fahéj naponta.

Állatkísérletek már igazolták, hogy a fahéj javulást eredményezhet az Alzheimer- és a Parkinson-kórban szenvedőknél. Embereken azonban még nem végeztek publikált kutatást. A fahéjat széles körben tanulmányozták a rák megelőzése és a betegség kezelése kapcsán is. A vizsgálatok egyelőre laboratóriumokban és állatkísérletekben végzett kutatásokra korlátozódnak, amelyek arra utalnak, hogy a fahéjkivonatok védelmet nyújthatnak a rák kialakulása ellen. A fahéj csökkentheti a rákos sejtek növekedését, az erek képződését a daganatokban. A fahéj-aldehidnek gombaellenes és antibakteriális tulajdonságai vannak. A fűszer segítségünkre lehet az egészség megőrzésében, valamint a fertőzések és a fogszuvasodás elleni küzdelemben is.

Hasznos információk a fahéjról >> 

Amennyiben szeretné, ezen a linken rendelhet fahéj termékeket >>

Ezek is érdekelhetnek