Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Igazi kincs a konyhában: ezért fagyaszd le a tésztafőző vizet

default user icon
MME
Képzeld el, hogy mindig kéznél van egy titkos összetevő, ami új magasságokba emelheti az ételeidet. Hogy miről van szó? Ne gondolj semmi bonyolult, drága és nehezen beszerezhető alapanyagra. A folyékony arany nem más, mint az a víz, amiben a tészta főtt.

Hogy miért kellene lefagyasztani a főzővizet? Azért, mert nem akármilyen vízről van szó. A tésztából főzés során felszabaduló keményítővel dúsított víz természetes sűrítőanyag, így vétek lenne kidobni.

A tésztavíz lefagyasztása nemcsak azt jelenti, hogy nem pazarolsz, hanem hatalmas segítséget is jelent a főzés során: időt takaríthatsz meg és minőségileg javíthatod a kész ételed.

Hogyan fagyaszd le a főzővizet?

Ha elkészült a tészta és elhasználtad belőle az akutális ételhez szükséges mennyiséget, ne öntsd a vizet a lefolyóba, hanem töltsd egy hőálló edénybe. Hagyd lehűlni szoba-hőmérsékletűre, majd egy jégkockatartóba adagold ki, és tedd a fagyasztóba. Fagyasztás után tedd át jól záródó zacskóba, a maximális frissesség érdekében.

Hogyan használd fel?

Fontos, hogy a lefagyasztott főzővizet szoba-hőmérsékleten engedd fel, hogy a keményítő sértetlen maradjon. A felolvasztott főzővizet használhatod szószószok sűrítésére (pl. tejszínes vagy paradicsomos szósz), így biztosan zamatos, krémes állaga lesz a szósznak anélkül, hogy tejszínre vagy vajra lenne szükséged. Ezenkívül kiválóan helyettesítheted vele a húsleves alaplét a különféle ételekben, sőt kenyér- és pizzatésztákban is felhasználhatod. (A növényeid is hálásnak lesznek érte, szóval locsoláshoz is használhatod.)

(Borítófotó: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss