Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel a szép virággal óvhatod meg a konyhakerted a kártevőktől

default user icon
MME
A körömvirág élénk színével üde színfoltja minden kertnek, ágyásnak. De nemcsak szép, hanem nagyon hasznos is, hiszen távol tartja a levéltetveket és más kártevőket.

A körömvirágot nem kell senkinek bemutatni, legalább a kenőccsel és annak jótékony hatásaival mindenki találkozott már, de a kertekből is ismerős lehet ez a mutatós egynyári virág. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy hatásosan távol tartja az egyik legmakacsabb kártevőt: a levéltetveket. Ha körömvirág ültetése mellett döntünk, nem kell az irtásukkal vesződni többet! – írja a lakaskultura.hu.

Sárga virágszirmai szinte vonzzák a tetvek ellenségeinek számító zengőlegyeket, melyek lárvái a levéltetveket pusztítják, a kifejlett egyedek pedig virágjának nektárját fogyasztják. A körömvirág erős illata ráadásul teljesen összezavarja a levéltetveket. Emellett számtalan növény illatát „elrejti" a kártevőktől, amelyek így nem szabadulnak rá a zöldségekre, gyümölcsökre.

Hová ültessük?

Az ágyások mellé, a fák alá ültetve biztos védelmet nyújt. A zöldségektől legalább 30 centiméterre legyen, a fák törzséhez pedig viszonylag közel kerüljenek, de ne érjenek hozzá.

Igénytelen növény

Hasznos, szép és gondozása is nagyon egyszerű. A virágmagokat 2-3 centi mélyre ültessük, alaposan öntözzük meg, és kb. egy hónap múlva nyílni fognak a virágok. Ha csak gyomláljuk és öntözzük, akkor is életben marad, de ha az elnyílt virágokat rendszeresen lemetsszük, akkor folyamatosan születnek újabb és újabb virágfejek. Ősszel hagyjuk, hogy magot hozzanak az elnyílt fejek; ezeket összegyűjthetjük, és jövőre rengeteg új virágot tudunk nevelni belőlük.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss