Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt eszik Rióban az olimpikonok! Reggel kása, délben pizza a sláger

default user icon
MME
Az olimpiai faluban ezer világklasszis sportoló étvágyát kell kiszolgálni, ami nem kis feladat, hiszen a sportolók menüjétől akár a sporteredményük is függhet!

Az olimpiai falu étkezőjét úgy kell elképzelni, hogy abban négy olimpiai uszoda medencéje elférne: a befogadóképessége 18000 fő, és ebben az óriási étkezőben naponta cirka 210 ezer kilónyi ételt szolgálnak fel. Nézzük, hogy milyen ételek kapnak helyt a kisváros méretű konyhában!

Nem babra megy..

A menü összeállítását egy ausztrál dietetikus, Fiona Pelly segítette, aki különösen figyelt arra, hogy a más-más étkezési kultúrából érkező versenyzők megtalálják a kedvükre való fogást minden nap. A sportolóknál különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű szénhidrátot és fehérjét fogyasszanak, emellett a dietetikus ügyelt arra is, hogy a különböző ételérzékenységgel élők is gondtalanul étkezhessenek. Így minden nap felszolgálnak glutén-, mogyoró-, és laktózmentes ételeket egyaránt. 

Ami szükséges

A sportolók a sportágak szerint is más-más ételt esznek: például a maratoni futók, vagy a kerékpárosok rengeteg szénhidrátot fogyasztanak, az bírkózok, bokszolók és az vizes sportok olimpikonjai pedig alacsony energiatartalmú ételeket esznek a versenyidőszakban. Illetve olyan ételeket keresnek ilyenkor a sportolók, amelyek a regenerációt gyorsítják (zsír-fehérje-szénhidrát komplett menűje szükséges ehhez). 

Cukor nélküli változatok

A dietetikus hangsúlyozta, ügyelnek arra, hogy a cukortartalmú ételek háttérbe szoruljanak, helyettük a gyümölcsök és az alacsony zsírtartalmú joghurtok kapnak helyt a versenyzők menüjében. A konyhát szakemberek folyamatosan ellenőrzik, hogy megfelelő-e a kínálat.

Reggel a kása a sláger, délben a pizza!

A legtöbb sportoló eddig arra panaszkodott, hogy kevés a kalóriaszegény étel, és túl nyugati stílusban főznek, ami nem véletlen: az olimpiákon a korábbi statisztikák szerint tésztából és pizzából fogyott a legtöbb – és eddig a riói olimpián is ez a két étel fogy a legjobban. Reggelire a kása a legsikeresebb fogás: zabból, kukoricából és rizsből is készítenek maguknak kását a sportolók.
Forrás: www.bonappetit.com

Zabpelyhes receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek