Dan Buettner író és vállalkozó már évtizedek óta tudósít világszerte az úgynevezett „kék zónákról”. Ezeken a területeken olyan egyedülálló közösségek fordulnak elő, ahol egészséges és hosszú életet élnek az emberek, így nem ritka a 100, vagy az ettől magasabb életkor. Buettner vizsgálatából azt is leszűrte, hogy ezekn a közösségek étkezésének fontos részét képezik a hüvelyesek, közülük is a bab a legnépszerűbb a lencse és a csicseriborsó mellett - írja a CNN.
Miért a bab?
Köztudott, hogy a bab egy igen laktató és tápláló hüvelyes, ráadásul a Földnek is jót tesz a növényi étrend alapjaként felhasználva. Megtalálható benne a réz, a vas, a magnézium, a kálium, a folsav, a cink vagy a lizin, amely egy esszenciális aminosav, valamint rengeteg fehérje és rost. Így kevesebb kalória mellett több tápanyagot vihetünk be vele a szervezetbe, mintha azt állati fehérjével tennénk.
A lap szerint a százévesek első csoportját Szardínián vizsgálták, ahol a garbanzo (csicseriborsó) és a fava (sárgaborsó) a legkedveltebb hüvelyes. Érdekesség, hogy a csicseriborsó néven is ismert garbanzot a minestrone egyik fő hozzávalójaként tartják számon, amiből az ott lakók naponta átlagosan legalább kétszer esznek. Az ehhez tartozó receptet a szardíniai Perdasdefogu városában élő Melis család három testvérének és hat nővérének egyike átadta Buettnernek, akiknek együttes életkora 851 év volt és nem mellesleg a világ leghosszabb életű családjaként tartják számon. Ők életük szinte minden napján ugyanazt a minestronét ették kovászos kenyérrel egy pohár vörösborral kísérve.
KÖNNYŰ NYÁRI CSICSERIBORSÓ-SALÁTA
Hozzávalók:
- 30 dkg csicseriborsó (főtt)
- 1 dl olívaolaj
- 1/2 db citrom leve
- 1 ek fehérborecet
- 1 ek római kömény (őrölt)
- 1 tk fűszerpaprika (édes)
- 1 tk só
- 1 tk bors (őrölt, szecsuáni)
- 1/3 db kígyóuborka
- 1 db paradicsom
- 1/2 db kaliforniai paprika (vagy kápia paprika)
- 1/2 db csilipaprika (vagy egy csipet csilipor)
- 1/2 db lilahagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
- A főtt csicseriborsót egy tálba öntjük. Hozzákeverjük az olívaolajat, a citromlevet, a fehérborecetet, a római köményt, a fűszerpaprikát, végül a sót és a borsot. Jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk az apró kockákra vágott uborkát, paradicsomot, paprikákat és lilahagymát. Végül friss petrezselyemmel megszórjuk, és az egészet összekeverjük.
Ajánljuk még: