Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A hosszú élet titka: ezt kell enni, ha 100 évig akarsz élni

default user icon
MME
Egy évtizedekig tartó kutatás eredményéből kiderült, hogy létezik egy alapvető élelmiszer, aminek köszönhetően sokkal egészségesebbek az emberek és átlagosan akár 100 évig, vagy attól tovább is élnek.

Dan Buettner író és vállalkozó már évtizedek óta tudósít világszerte az úgynevezett „kék zónákról”. Ezeken a területeken olyan egyedülálló közösségek fordulnak elő, ahol egészséges és hosszú életet élnek az emberek, így nem ritka a 100, vagy az ettől magasabb életkor. Buettner vizsgálatából azt is leszűrte, hogy ezekn a közösségek étkezésének fontos részét képezik a hüvelyesek, közülük is a bab a legnépszerűbb a lencse és a csicseriborsó mellett - írja a CNN.

Miért a bab?

Köztudott, hogy a bab egy igen laktató és tápláló hüvelyes, ráadásul a Földnek is jót tesz a növényi étrend alapjaként felhasználva. Megtalálható benne a réz, a vas, a magnézium, a kálium, a folsav, a cink vagy a lizin, amely egy esszenciális aminosav, valamint rengeteg fehérje és rost. Így kevesebb kalória mellett több tápanyagot vihetünk be vele a szervezetbe, mintha azt állati fehérjével tennénk.

A lap szerint a százévesek első csoportját Szardínián vizsgálták, ahol a garbanzo (csicseriborsó) és a fava (sárgaborsó) a legkedveltebb hüvelyes. Érdekesség, hogy a csicseriborsó néven is ismert garbanzot a minestrone egyik fő hozzávalójaként tartják számon, amiből az ott lakók naponta átlagosan legalább kétszer esznek. Az ehhez tartozó receptet a szardíniai Perdasdefogu városában élő Melis család három testvérének és hat nővérének egyike átadta Buettnernek, akiknek együttes életkora 851 év volt és nem mellesleg a világ leghosszabb életű családjaként tartják számon. Ők életük szinte minden napján ugyanazt a minestronét ették kovászos kenyérrel egy pohár vörösborral kísérve.

Kék zónákat fedeztek fel a görögországi Ikarián, a japán Okinawán, a Costa Rica-i Nicoyán, a kaliforniai Loma Lindában és az olaszországi Szardínia szigetén, Olaszország partjainál. Nekik környezetük, életmódjuk és növényi alapú étrendjük is közös, ami a tudósok szerint fontos feltétele a hosszú életnek.

 

KÖNNYŰ NYÁRI CSICSERIBORSÓ-SALÁTA 

Hozzávalók:

  • 30 dkg csicseriborsó (főtt)
  • 1 dl olívaolaj
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 ek római kömény (őrölt)
  • 1 tk fűszerpaprika (édes)
  • 1 tk só
  • 1 tk bors (őrölt, szecsuáni)
  • 1/3 db kígyóuborka
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 db kaliforniai paprika (vagy kápia paprika)
  • 1/2 db csilipaprika (vagy egy csipet csilipor)
  • 1/2 db lilahagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem


Elkészítés:

  1. A főtt csicseriborsót egy tálba öntjük. Hozzákeverjük az olívaolajat, a citromlevet, a fehérborecetet, a római köményt, a fűszerpaprikát, végül a sót és a borsot. Jól összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott uborkát, paradicsomot, paprikákat és lilahagymát. Végül friss petrezselyemmel megszórjuk, és az egészet összekeverjük.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss