Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt a 3 ételt soha ne edd, ha igazán éhes vagy!

default user icon
MME
Amikor farkaséhes vagy, jó ötletnek tűnik befalni egy szendvicset fehér kenyérből, vagy elmajszolni egy gyümölcsös joghurtot. Míg a fehér kenyérről biztosan tudod, hogy rossz választás, a joghurtról talán azt gondolod, egészséges és fehérjében gazdag élelmiszerként biztosan csillapítja az éhséget. Cikkünkben eláruljuk az igazságot!

Vannak ételek, amelyek laktatónak tűnnek, de valójában csak rövid időre csillapítják az éhséget. Hogy melyek ezek? Mutatjuk!

Fehér kenyér

Az egyik legegészségtelenebb élelmiszer – bár kétségtelenül nagyon finom. Hiába eszel belőle több szeletet, 1-2 óra múlva már újra koroghat a gyomrod. Az ok nagyon egyszerű: alacsony a rosttartalma. A rostok segítenek az éhséget „kordában tartani”, hosszabb időre teltségérzetet biztosítanak. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a szervezet acetátot termel a rostok emésztése során, amely az agyban elnyomja az éhségérzetet. Az alacsony rosttartalom egyben az is jelenti, hogy a fehér kenyér magas glikémiás indexű, azaz a szervezet gyorsan lebontja, így gyorsan megemeli a vércukorszintet, de utána újra le is viszi. A vércukorszint-ingadozás éhesebbé tesz, mint amilyen a kenyérevés előtt voltál.

Tipp: Ha teheted, fogyassz inkább teljes kiőrlésű kenyeret! A fehér kenyeret kevés dióvajjal, avokádóval fogyasztva pedig jó irányba befolyásolhatod a glikémiás indexet, de az is jó, ha kovászos kenyeret választasz.

Hasábburgonya

A sült burgonya igazi kalóriabomba, ami ráadásul nátriumban és sok esetben transzzsírsavakban is bővelkedik – cserében tápértéke nagyon alacsony. Így, bár egy adag igazán csábító csemege, nem valószínű, hogy jóllaksz tőle. A legrosszabb, ha gyorsétteremben döntesz mellette: ezeken a helyeken nagy eséllyel választasz valamilyen szószt, ami nagyon magas cukortartalmú, és tele van mesterséges ízfokozókkal, tartósítószerekkel, és telített zsírokban is gazdag.

Tipp: Felejtsd el a bő olajban sütést: sütőben készítve, kevés olívaolajjal meglocsolva laktató és sokkal egészségesebb.

Joghurt

Bár az alacsony zsírtartalmú joghurt egészségesnek tűnik, hamis biztonságérzetet kelthet – főleg, ha ízesítettet választasz. Ezek ugyanis többnyire hozzáadott cukrot és/vagy édesítőszereket tartalmaznak, hogy még ízesebbek, még finomabbak és így könnyebben eladhatók legyenek. A cukortól a vércukorszint hirtelen megemelkedik, majd lezuhan, fokozva az éhségérzetet. Ráadásul az már világos a szakemberek szerint, hogy a cukor édesítőszerre cserélése nem segít a fogyásban, és számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet.

Tipp: Válassz natúr joghurtot, olyat, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ha szükséges, édesítsd magadnak bogyós gyümölcsökkel, dióval, mandulával, fahéjjal.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

 

 

Ezek is érdekelhetnek