Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Viszlát narancsbőr: ez az éltető tengervíz 7 áldásos hatása

default user icon
MME
Ha eljutunk egy külföldi nyaralásra, élvezzük ki a tengerparton töltött idő minden percét. Ugyanis a természetes sós víz csodát tesz a testünkkel és lelkünkkel egyaránt!

A tengervíz sótartalma 3–35%-ig terjedhet. Ez azonban nem közönséges nátrium-klorid, azaz kősó, hanem értékes kincseket rejt magában. Ásványi anyagok közül bővelkedik kalciumban, magnéziumban, emellett vitaminokban, fehérjékben, valamint szerves anyagokban, melyek a fürdőzés során a bőrön, és párolgással a légutakon keresztül bejutnak a szervezetünkbe. Ezeknek az összetevőknek köszönhetően a tengervíz számos jótékony hatással van testünkre, melyeket több ezer évvel ezelőtt már Hippokratész is felfedezett – írja a Fanny magazin.

1. Nagyszerű a bőrünknek

A tengervíz vírusellenes, antibakteriális és a magas nátrium- és jódtartalma miatt fokozza a sebgyógyulást. Gazdag kalciumban, káliumban és magnéziumban is, a tengervízből a szervezetünkbe jutó ásványi anyagok és nyomelemek hatására szervezetünk hatékonyan regenerálódik, ezzel csökkentve az öregedés jeleit. A magnézium nélkülözhetetlen az élethez, és segít a bőrünknek megőrizni a nedvességét, így erősebbé és fiatalosabbá teszi azt. A tengervíz olyan krónikus bőrbetegségek kezelésére is kiválóan alkalmas, mint a pikkelysömör és az ekcéma. Erősen hámlasztó hatású, ezért ha száraz a bőrünk, csodát tesz vele. Az elhalt hámréteg leválik, főleg, ha még óvatosan át is dörzsöljük a testünket strandolás közben. Pattanásos bőrre tökéletes kezelés a tengervizes fürdő, hiszen a méreganyagokat kimossa és fertőtlenít. Nem kell attól félnünk, hogy a só szárítja a bőrünket, éppen ellenkezőleg, remekül hidratál.

2. Gyógyítja a légzőrendszerünket

Az óceánban vagy a tengerben úszás enyhíti a szénanátha, az arcüreggyulladás, az asztma és más légúti betegségek tüneteit. Egy kutatás szerint ez annak köszönhető, hogy a sós víz – de már a levegő is – csökkenti a hörgők és az orrmelléküregek gyulladását és irritációját. Gyakorlatilag átmossa a fül- és orrjáratokat, szinte kipucolja ezeket, így az sem baj, ha néha kortyolunk belőle egy keveset. Nem véletlen, hogy a leghatékonyabb és legkíméletesebb orrspay-k tengervizet tartalmaznak.

3. Csökkenti a stresszt

Magas magnéziumtartalma nyugtató hatással van az idegrendszerre, így egy tengerparti nyaralás után nyugodtabbnak és pihentebbnek fogjuk érezni magunkat. Ebben persze fontos szerepe van a környezetváltozásnak, pihenésnek is. Ahogy lebegünk a vízben, a súlytalanság nyugtató hatással lehet az elménkre is, az agyhullámokat nyugodt és meditatív állapotba juttatja. A tengerben úszás csökkenti a vérnyomást és javítja az éjszakai alvás minőségét. Emellett a nyílt víz látványa nyugtatóan hat ránk, testileg és lelkileg egyaránt. Ha semmi egyebet nem teszünk, csak ülünk a parton, és elmerülünk az elénk táruló látványban, már attól sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

4. Erősíti az immunrendszert

A természetes sós víz fokozza az anyagcserét és a vérkeringést, tágítja az ereket, egyfajta méregtelenítő szerepe is van, valamint az emésztésre is jótékonyan hat. Kiváló gyógymód a legyengült immunrendszerre, vérszegénységre, sőt a magas vércukorszintet is képes csökkenteni, ha rendszeresen tengerben fürdőzünk. A thalasso terápia is a tengervíz ezen tulajdonságaira épül.

5. Enyhíti a fájdalmat

Segíthet enyhíteni az izomfájdalmakat, az ízületi gyulladást és a műtét utáni kínokat, méghozzá gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően. A tengerben úszás a keringésünknek is jót tesz, különösen akkor, ha hideg a víz. Hatására dopamin és szerotonin szabadul fel a szervezetünkben, amitől boldogabbnak érezzük magunkat.

6. Felveszi a harcot a narancsbőrrel

Az úszás már önmagában csökkenti a narancsbőr kialakulásának esélyét, mivel elősegíti a nyirokmirigyek munkáját, javítja a véráramlást. Áldásos hatását a sós vízben található ásványi anyagok tovább fokozzák.

7. Támogatja a pajzsmirigyet

Magas jódtartalmú, és ez elengedhetetlen az egészséges pajzsmirigy számára. A jódbevitel növelése érdekében a tengeri moszatot is beilleszthetjük az étrendünkbe, de ha nem szeretjük a tengeri algát enni, a tengeri levegő is jó jódforrás lehet.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek