Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket az ételeket ki nem állhatta II. Erzsébet királynő

default user icon
MME
A királynő ételeinek elkészítése nem kis felelősséggel járt. Mint minden embernek, II. Erzsébetnek is megvoltak a maga szokásai, rigolyái. Például voltak olyan ételek, amelyeket soha nem szolgálhattak fel neki, ha véletlenül mégis, akkor visszaküldte.

2022. szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte csütörtökön a Buckingham-palota. A királynőt életének 97. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Erzsébet királynő 1952-ben, 25 évesen került trónra apja, VI. György király halála után. Uralkodása alatt 15 brit miniszterelnök váltotta egymást. II. Erzsébet, hivatalos megszólítással „Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, más birodalmainak és területeinek királynője”, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője 70 évnyi uralkodás után halt meg, 96 évesen.

Egészségesen táplálkozott

II. Erzsébet királynő nagyon komolyan odafigyelt az étkezésre. Darren McGrady, a Buckingham Palota egykori szakácsa egy korábbi interjúban árult el titkokat a királynő étkezési szokásairól. 

Több olyan étel is van, amit II. Erzsébet nem evett meg, például nem fogyasztott keményítő tartalmú ételeket. Nem evett krumplit, tésztát és rizst sem. A napi menüje halból, csirkéből és kétféle zöldségből összeállított köretből állt.

A királynő nem szerette a fokhagymát és a hagymát sem. A fokhagymát például kitiltotta a konyhából

II. Erzsébetet egy véres steakkel sem lehetett lenyűgözni. A királynő a húst csakis jól átsütve ette meg. A konyhában a szakácsok nem használhattak fehér héjú tojást sem. Ha a brit uralkodó lágytojást evett, vagy esetleg süteményt készítettek neki, akkor csakis barna héjú tojást használhattak fel.

Az uralkodó a kenyér héját sem ette meg. II. Erzsébet nagyon szerette a tonhalas szendvicset, majonézzel, uborkával és paprikával, de csak úgy szolgálhatták fel neki, ha levágták a kenyér héját. 

A királynő nagyon szerette a gyümölcsöt, főleg a házi termesztésű őszibarackot és az epret, de csak idény gyümölcsöket evett. Ha januárban valaki megkínálta a világ legszebb eprével, akkor visszautasította, mert az bizonyára génkezelt.  

Még több olvasnivaló II. Erzsébet királynőről:

Ezek is érdekelhetnek

Friss