Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rossz hír: ennyibe kerül majd idén a sárgabarack

default user icon
MME
A nyári hangulathoz hozzátartozik a főtt kukorica, a görögdinnye és az összes létező barackfajta! Legyen őszi, lapos, kopasz vagy éppen sárga, mindegyik mennyei finom. Az ízzel ugyan nem, az árakkal viszont lesznek problémák.

A sárgabarack nemcsak frissen, hanem lekvárként is az egyik legfinomabb, ám aki azt tervezte, hogy idén elrak belőle, sajnos le kell mondania erről a tervről. A tavaszi fagyok szó szerint megtizedelték a hazai sárgabaracktermést, és a tavalyi bőség után idén a vártnál is rosszabb a helyzet.

Idén tavasszal is kiszámíthatatlan volt az időjárás, és sokat kellett várnunk arra, hogy a télikabátot beakaszthassuk a szekrénybe. A hirtelen betörő fagyok nemcsak nekünk embereknek, hanem a gyümölcsöskerteknek is sok problémát okoztak.

Nem ez az első eset, hogy a tavaszi fagyok miatt rossz lesz a sárgabaracktermés, de míg tavaly bőven kerülhetett hazai a polcokra, idén jóval kevesebb lesz a magyar barack.

"Egyet-egyet találni néhány ágon, de ezen az öthektáros területen átlagosan 40–50 tonnát szoktunk szüretelni. Ez a szám talán idén eléri a 3 tonnát. Ezért meg sem hirdettük a Szedd magad! akciónkat" – mesélte Nagy Szabolcs őstermelő a Kisalföldnek.

"Országos szinten rengetegen küzdöttek a fagyvédelemmel: pró­­­­bálkoztak gyertyázással, ventilátoros gépekkel, öntözéssel, ami iszonyat költség. Így az is tovább növelte az árakat" – tette hozzá az őstermelő.

A tavaszi fagyok eredményeként az ország legtöbb területén a sárgabarack 30-70 százaléka elfagyott – tudta meg a Kisalföld egy győri zöldségestől. Markó Vendel szerint a Balaton környékén találni kisebb területeket, amelyek megúszták a fagykárt, de az Alföldön, ahonnan ők rendszeresen hozzák a barackokat, a termésveszteség 80 százalék körüli.

"Tavaly 1000–1200 forintnál nem volt több kilója. Most a kisebb szemű 1500, míg a nagyobb fajtából egy kiló 1800 forintba kerül átlagosan" – mondta az eladó a magyar kajsziról. "A megnövekedett ár miatt a legtöbben csak annyit vesznek, amit megesznek, vagy amennyi a süteményhez kell."

Borítókép: Cseh Gábor/Vas Népe

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek