hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Emésztési panaszai vannak?

default user icon
MME
Az emésztési folyamatokat számos külső és belső tényező befolyásolhatja, melyek egytől-egyig kellemetlen tüneteket idézhetnek elő. A hasi diszkomfort érzés, valamint a fájdalmak kiváltó okai között azonban sokszor nehéz különbséget tenni, hiszen a panaszok nagyon hasonlóak, így a kezelési módszer kiválasztása sem egyszerű.
Honnan tudhatja, hogy milyen típusú készítményt alkalmazzon?

Három tényező okozza leggyakrabban az emésztési problémákat:
- a savtúltengés, 
- az elégtelen emésztőenzim-termelés, 
- valamint a fokozott gázképződés.

A kiváltó okok azonosításához el kell különíteni egymástól az étkezés előtt, valamint az étkezés után jelentkező panaszokat, hiszen mindkettő más állapot fennállását jelezheti, amelyeket eltérő módon szükséges kezelni is.

Ha étkezést követően, főként nagyobb mennyiségű vagy nehéz, zsíros ételek után tapasztalja a kellemetlen jeleket (pl. teltségérzet, hasfeszülés), az arra enged következtetni, hogy az Ön szervezete nem termel elegendő enzimet. Egyes esetekben, jellemzően a húsvéti időszakban vagy egyéb ünnepi vacsorákat követően az egyébként megfelelő emésztéssel rendelkezőeknél is előfordulhat, hogy az elfogyasztott étel mennyisége miatt a normál enzimtermelés sem elégséges a „túlevéses” panaszok elkerüléséhez. A hasnyálmirigy ugyanis nem tudja előállítani az elfogyasztott ételek gyors megemésztéséhez szükséges mennyiségű, illetve minőségű enzimeket. Ekkor a hasi diszkomfort érzéshez társulhat még émelygés, hányinger, gyomortájékon jelentkező fájdalom. Ilyenkor az emésztés segítése céljából enzimpótlás jelentheti a megoldást, amely elősegíti a normál emésztési folyamatok visszaállítását, valamint a tünetek enyhülését.

Hogyan segíthet az emésztésén?

Fontos, hogy elkerülje a túlevést, amely megterhelő a gyomor, valamint a bélrendszer számára, inkább többször egyen kisebb adagokat. Ezt különösen nehéz követni a húsvéti ünnepek alatt, de megéri! Amennyiben tünetei nem enyhülnek, esetleg indokolatlan fogyást, mellkasba, bordaív alá sugárzó fájdalmat, megváltozott székelési szokásokat tapasztal, keresse fel kezelőorvosát, aki a panaszai alapján további kivizsgálásokat javasolhat Önnek.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss