Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ellenállhatatlan levesek, amiket muszáj megfőznöd ősszel!

A hűvös idő beköszöntével megnő az igényünk a meleg levesekre. A gazdag, gőzölgő, csontjainkat is átmelegítő ételre, amelyben minden megtalálható, igazi egytálétel. A klasszikus levesek mellett számtalan könnyen elkészíthető változatot is érdemes kipróbálni a szezon termékpalettájának felhasználásával.
Minestrone

Az olaszok ugyan nem épp a leveseikről híresek, de érdemes a náluk megtalálható minestrone-t alaposabban megismerni és saját konyhánkban is reprodukálni. A maradékok felhasználására kitalált, sokféle alapanyagból készülő, rengeteg változatban ismert levest könnyedén a saját ízlésünkre formálhatjuk. A minestrone esetében semmi nincs kőbe vésve, a bab, tészta, zöldség aránya és milyensége folyamatosan változhat, a lényeg, hogy a végeredmény ízes, tartalmas és finoman mediterrán hangvételű legyen.


Chowder

Az olasz leveshez sokban hasonlít a chowder, amely szintén inkább főzelék, mint leves, hiszen olyan tartalmas, olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. A chowder a rómaiaktól származik, a kondérban, üstben főtt egytálétel azonban ma már az angolszász gasztronómia egyik kedvence. Itt is érvényesül a mindent bele elv, az általában tejszínnel sűrített, kukoricában gazdag levesben a különféle maradékok is jól hasznosíthatók.


Krémleves

Az őszi zöldségpaletta szinte minden eleméből könnyedén készíthetünk krémleveseket. A krémlevesek tartalmassága mellett fontos szempont, hogy ízviláguk is sokrétű legyen. A sütőtököt, sárgarépát, paszternákot, karfiolt, póréhagymát és a többi zöldséget épp ezért érdemes kombinálni, kevés krumplival összefőzni, s az eredmény ízes és krémes lesz. A krémlevesek gazdagságuk ellenére igen egészségesek, nem igényelnek extra zsiradékot és külön sűrítést. A nyár végi paradicsomokat is javasolt krémlevesnek felhasználni, a tejszínnel gazdagított, parmezánforgáccsal meghintett paradicsom krémleves egészen különleges.

A 25 legkrémesebb őszi leves >>>

Bab, lencse...

A tartalmasabb levesek esetén szinte mindig a bab jut eszünkbe. A különféle babok mellett azonban érdemes lencsével vagy csicseriborsóval is készíteni leveseket. Ha hirtelen felindulásból főznénk ilyesmit, akkor célszerű megnézni a boltok mélyhűtőjében, hogy lehet-e kapni fagyasztott babot, illetve a konzervek közt szinte biztos találunk olyan alapanyagot, ami nem igényel több órányi előáztatást és a főzése se tart túl soká.


Hagymaleves

A melengető levesek között méltó helye van a hagymaleveseknek. Az erőteljes illatú és jellegzetes ízű levest főzhetjük különféle alapanyagokból, vagy ragaszkodhatunk egy-egy kiválasztott hagymatípushoz. A hagymaleveseknek nagyon jól áll a cipótányér, de kínálhatunk mellé sajtos pirítóst vagy gyerekkorunk egyik kedvencét, pirított kenyérkockákat is.

3 szuper levesbetét, amit könnyű elkészíteni >>>

Gombaleves

Az őszi erdőben található gombákból szintén remek leveseket készíthetünk. A gomba jó partnere bármilyen tartalmas ragulevesnek, de önmagában is megállja a helyét. Ha igazán ízletes gombalevest szeretnénk, akkor alaplével öntsük fel, s a végén kevés tejszínnel tegyük krémessé. A gombalevest gazdagíthatjuk különféle levesbetétekkel, kifejezetten izgalmas választás lehet a pirított krumpligombóc is.

Ezek is érdekelhetnek