Nincs olyan kis hazánkban, aki ne ismerné a Pilóta kekszet. A szendvicskekszként is emlegetett édesség iránti imádatunk odáig fajult, hogy képesek voltunk vitázni arról, hogyan is érdemes fogyasztani: szétszedve a két kekszet és külön-külön megenni, vagy beleharapni egyben, és hagyni, hogy a kekszmorzsák lehulljanak, esetleg tejbe, kakaóba mártogatva? Ahány ember, annyi Pilóta keksz evési szokás – bár lassan már csak múlt időben beszélhetünk erről.
Tartós készlethiány
A kekszet 17 éve Székesfehérváron gyártják, jelenlegi tulajdonosa a Mondelez Hungária Kft. A cég már tavaly ősszel megerősítette, hogy tartós készlethiány várható a termékből, amit a gyártókapacitásaikat érintő nehézségekkel, illetve az édesipari ágazatot is sújtó alapanyag- és csomagolóanyag-hiánnyal magyaráztak. Mayer Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója a hvg.hu-nak korábban hangsúlyozta: a készlethiány kizárólag a Pilóta szendvicskekszet érinti, a Pilóta termékcsalád más termékeit nem. „A Mondelez Hungária mindent megtesz azért, hogy a magyarok második legkedveltebb kekszterméke minél előbb, a keresletnek megfelelő mennyiségben elérhető legyen a fogyasztók számára” – tette hozzá.
Üzletelni mindennel lehet
A Pilóta keksz megjelenése óta sikertermék, 2021-ben csaknem 5,5 millió adagot vettünk meg belőle. Mostanra azonban gyakorlatilag teljesen eltűnt a polcokról, hiánycikk lett. Ilyen körülmények között meglepő lenne, ha nem kezdenének üzletelni azok, akiknek még lapul a kamra mélyén néhány dobozzal. Ahogy a blikk.hu írja, egyesek egészen durva összegért kínálják a kekszet: Andrea például 10 ezer (!) forintért tette fel az egyik netes oldalra a megmaradt két doboz édességét. „Felmértem a piacot, ennek fényében határoztam meg az árat" – mondta Andrea a portálnak. Ennyi pénzért is volt érdeklődő, és bár az üzlet nem köttetett meg, Andrea azért bizakodik. „Ha pedig senki nem veszi meg májusig, amikor lejár, legfeljebb megesszük mi" – tette hozzá.
Egy másik, szintén internetes árverezős oldalon olcsóbban is kínálnak Pilótát: itt akár már 1900 forintért is megvehetjük, igaz, csak egy csomagra vonatkozik az ár.
Akkor sem kell pánikba esni, ha nem tudunk vagy nem akarunk kifizetni több ezer forintot egy-egy doboz kekszért. Otthon is elkészíthetjük a Pilóta kekszet – sőt gluténmentes változatban is megsüthetjük!
A Pilóta keksz hozzávalói:
A tésztához:
- 2 db tojás
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 50 dkg finomliszt
- tej, hogy a tészta összeálljon
- 2 ek kakaópor
A krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 3 ek liszt
- 1 ek kakaópor
- 3 dl tej
- 10 dkg csokoládé
- rumaroma
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
Elkészítése:
- A tojást a margarinnal és a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporos átszitált lisztet, majd kevés tejjel összegyúrjuk.
- A tésztát két részre osztjuk, az egyik sárga marad, a másik felébe kakaóport szórunk. 3 mm vastagra nyújtjuk, pogácsaformával kiszaggatjuk, kb. 4 cm átmérőjűre.
- Kikent, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben (egymástól kissé távol helyezve) 8-10 percig sütjük őket.
- A krémhezvalókat a vaj vagy margarin kivételével lassú tűzön sűrűre főzzük. A tűzről levéve a vajat is belekeverjük, ha elolvadt és kocsonyásodni kezd, habosra keverjük.
- Egy sárga és egy barna korongot összeragasztunk a krémmel.
A gluténmentes Pilóta keksz hozzávalói:
A tésztához:
- 30 dkg It’ s us miklos’ universal mix lisztkeverék
- 12,5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 12,5 dkg vaj
- 1 ek holland kakaópor
A krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 4 ek rizsliszt
- 2 dkg vaníliás pudingpor
- 2 ek holland kakaópor
- 2 db tojás
- 4 dl habtejszín
- 10 dkg vaj
Elkészítése:
- A gluténmentes Pilóta keksz elkészítéséhez a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és a vajat, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 2 egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport.
- Rizsliszttel megszórt felületen előbb az egyik, majd a másik tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét ízlés szerint mintázhatjuk.
- A kekszeket 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Mivel a kakaósnál elég nehéz a szín alapján eldönteni, mikor sült meg, ezért érdemes 1-1 db fehér tésztát a kakaóssal együtt sütni.
- Közben elkészítjük a krémet is. A porcukrot, a rizslisztet, a vaníliás pudingport, a kakaóport és a tojást egy lábasba mérjük, összekeverjük, majd hozzáadjuk a habtejszínt. Csomómentesre keverjük, és lassú tűzön, folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és még melegen a vajat is hozzákeverjük.
- Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük a krémet, és a hűtőbe tesszük kicsit dermedni. Végül a barna és világos kekszalapokat összeragasztjuk a krémmel.