Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit rosszul tudtál a vajról

default user icon
MME
A vaj az egyik leggyakrabban használt, legnépszerűbb élelmiszerünk, amivel kapcsolatban elég sok tévhit él az emberek többségében. Összegyűjtöttük az öt leggyakoribb mítoszt, és persze eláruljuk az igazságot is.

A vaj hosszú évtizedekig tiltólistás étel volt, pedig az egyik legjobb alapanyag, ha sütésről (tésztákról és krémekről), szendivcsfeltétről vagy akár főzésről van szó. Mutatjuk a vajjal kapcsolatos öt leggyakoribb tévhitet.

1. Hűtve kell tárolni

A vajat fogyasztásig célszerű hűtőben tartani. Amikor azonban átkerül a vajtartóba, nyugodtan hagyhatod a pulton, akár 3-4 napig is. A lényeg: 20-21 foknál ne legyen melegebb abban a helyiségben, ahol tárolod. A sós vaj jobban bírja hűtés nélkül, mivel a só tartósítja a vajat.

2. Magas zsírtartalma miatt egészségtelen

A vajra néhány évtizede még úgy tekintettek, mint mindenféle szív- és érrendszeri betegség fő okozójára, ami természetesen hizlal is. Ekkor jöttek divatba a margarinok és a vajízű kenhető növényi krémek. Azután 2014-ben megjelent egy tanulmány, amely kimondta, hogy a telített zsírok csökkentése az étrendben nem segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, és kiderült, hogy a vaj nem a legrosszabb dolog a bolygón. Sőt időközben kiderült, hogy a margarin valójában sokkal egészségtelenebb, mint gondolták; igaz, az összetevők tekintetében az elmúlt években nagy változások történtek. (A margarinnal kapcsolatos tévhitekről ebben a cikkünkben olvashatsz.) Valójában ha rendszeresen fogyasztasz jó minőségű vajat, ami gazdag antioxidánsokban, beleértve az A- és az E-vitamint, valamint a szelént, véded a szervezeted a szívbetegségek és a rák kialakulása ellen. A vaj ráadásul nem hizlal, mivel rövid- és közepes hosszúságú zsírláncai gyorsan energiává alakulnak, és nem kerülnek elraktározásra. Ezen kívül a vaj eltelíti az embert, ezáltal csökkenti az éhséget és a túlevést is.

3. A vaj hőmérséklete nem számít sütéskor

Biztosan te is voltál már úgy, hogy nem érdekelt, mi van a receptben. Szoba-hőmérsékletű vajat írt? Jó lesz a hideg is! Pedig a recept okkal emeli ki a vaj hőmérsékletét, és nem azért, hogy bosszantson. A vaj hőmérséklete befolyásolja, hogy mennyire tartja jól a levegőt, ami pedig a végeredmény sűrűségét befolyásolja. A szoba-hőmérsékletű vaj az összetevők alaposabb összekeverését teszi lehetővé, simább lesz a végeredmény. Ha a recepthez nem a megfelelő hőmérsékletű vajat használod, a kész süti ehető lesz, de az állaga más lesz és valószínűleg a kinézete is.

4. A vaj nem fagyasztható

A vaj remekül bírja a hideget, és felengedés után ugyanúgy használható, mint a friss. Élelmiszer-biztonsági szempontból a vaj bármeddig eltartható lenne, de 1 éven belül azért használd el, mert a minősége, állaga azért romolhat.

5. Leönthető a lefolyóba

Amikor a vajra forró vizet engedsz, megolvad és eltűnik a lefolyóba. De ha olyan területekre ér, ahol a víz már lehűl, újra megszilárdul, és a cső falához tapad. Idővel a lerakódott zsírréteg sűrű masszává halmozódik fel, amely képes dugulást okozni. Mosogatás előtt töröld le egy papírtörlővel a vajat (és minden zsírt) a tányérokról, edényekről és dobd a papírt a szemetesbe. A maradékot dörzsöld le szódabikarbónával. Ha megromlott a vaj, dobd ki a szemétbe: ne komposztáld, mert magához vonzza a kártevőket, és ráadásul iszonyatos büdös lesz, amikor lebomlik.

(Borítókép: Shutterstock)

Fantasztikusan finom vajas keksz recepteket itt találsz>>> 


 

 



Ezek is érdekelhetnek

Friss