A karfiol leveleit eltávolítjuk, majd a fejet rózsákra szedjük, leöblítjük és lecsepegtetjük. A megtisztított hagymát apróra kockázzuk.
A vajat fazékban felhevítjük, rádobjuk a hagymát, és 3-4 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a karfiolt, és tovább pirítjuk egy rövid ideig. Megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük az alaplével és 1 dl tejszínnel, majd közepes tűzön, résnyire nyitott fedő alatt forraljuk kb. 15 percig. Közben 1 dl tejszínből habot verünk a díszítéshez, és betesszük a hűtőbe.
A megpuhult karfiolt botmixerrel pürésítjük a fazékban. A krémlevest sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és előmelegített csészékbe vagy tányérokba merjük. Tetszés szerint tejszínhabot teszünk a tetejére, és paprikával megszórva, petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk.