Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egészségünkre!

A bölcs mondás szerint az vagy, amit megeszel, de úgy is mondhatnánk, hogy az vagy, amit megiszol. Márpedig szomorú tény, hogy szervezetünk a tisztaság fogalmától igencsak távol álló minőségű vizet kénytelen magához venni minden nap.

Édesvízkészletünk ugyanis – a természetes körforgás során – rengeteg szennyező anyagot old ki vegyszerekkel terhelt környezetünkből. A vezetékes hálózat sem jelent védelmet. A hosszú vezetékrendszeren átfolyó vízbe ugyanis útja során különféle szennyező anyagok – rozsda, homok, levált vízkődarabkák stb. – kerülnek. Különösen nagymértékű a szennyeződés, ha még csőtörések is terhelik az elöregedett hálózatot, a fővárosiak életében ez nem ritkaság. A fertőtlenítésre használt klór és a vízben lévő más szerves anyagok pedig ne csak ivóvizünk ízének, hanem egészségünknek is ártanak.

A víztisztító készülékek

Zömük csak a szemmel látható szennyeződéseket (homok, rozsda, klór stb.) távolítja el, viszont az olyan szennyeződést, mint a vas, a mangán, az ólom, a vízkő, a vegyi anyagok – sőt, a szervezetből a vizelettel távozó, majd onnan a szennyvízzel a folyókba visszakerülő hormonok – ellen nem nyújt védelmet. Mindezt kevesen tudják, ám a BNV-n az Ozmózis Hungary Kft. standja előtt mégis – vagy talán éppen ezért – kisebbfajta tömeg nézte és hallgatta a szakemberek gyakorlati bemutatóit és előadásait. Az egyik alkalommal elektrolízisnek vetettek alá egy pohár ott kitöltött csapvizet. A kicsapatás után a nézők elborzadva látták a barnás, zavaros, az üvegen körbe olajos (!) nyomot hagyó folyadékot.

A megoldás

A NASA 1960-ban fejlesztette ki úgynevezett fordított ozmózis elvén működő víztisztítási eljárását. (Állítólag az űrhajósok is ezzel a módszerrel készítettek ivóvizet – saját verejtékükből és vizeletükből!) A készülék, amely az USA-ban ''80-as években tört be a háztartásokba, tízezerszer (!) nagyobb hatásfokkal dolgozik, mint az egyszerűbb, hagyományos vízszűrők. Munkája során a banális szennyeződéseket éppúgy eltávolítja, mint a baktériumokat, vírusokat, nehézfémeket, nitrátot, ipari szennyeződéseket, toxikus, rákkeltő anyagokat stb. A készülék népszerűsítéséhez egy csecsemő- és gyermekgyógyász, dr. Kollár László is nevét és szakvéleményét adta. Ez utóbbi szerint a ozmózis víz az anyagcsere folyamatokban is kiválóan végzi szerepét. Elősegíti a felhalmozódott méreg- és salakanyagok maradéktalan kiürítését, s ezzel tehermentesíti a máj és vese működését. Kimondottan ajánlott magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük. Javítja az ételek, italok ízét, s használatával kevesebb fűszer erősebb hatást kelt. Kifejezetten alkalmas teák, gyógyteák készítésére. Ami már nem a doktor úr asztala: a víz jó tulajdonságai közé sorolják, hogy vízkő híján megóvja a tea- és kávéfőzőket, a gőzölős vasalókat, s hogy alacsonyabb hőfokon forr fel, mint a csapvíz. Ma már számos híres üdítő- és italgyártó használ ozmózis vizet termékei elkészítéséhez, ám azt kevesen tudják, hogy a készülék a családok igényeit kielégítő, a háztartásba jól beilleszthető változatban is kapható. Aki az ebből nyert vizet issza, az joggal mondhatja: egészségünkre!

Ezek is érdekelhetnek