Megfelelően rafinált fűszerezéssel még pusztán hétköznapi zöldségekből is mennyei ételt kreálhatunk, mely télen gazdag ízei, nyáron a hűsítő joghurt miatt lehet kedvenc. A ragut fél óra alatt összedobhatjuk, a kuszkusz 7 perc alatt elkészül, és másnap simán bevihetjük az irodába ebédnek, hiszen remekül melegíthető.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 piros kalifornia paprika
- 1 kisebb padlizsaán
- 1 kis cukkíni
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tk római kömény
- 1/2 kk fahéj
- 1 kk cayenne bors
- 1 tk pirospaprika
- 1 kk őrölt koriander
- 1 tk melasz, méz vagy sötét muscovado cukor
- só
- olíva olaj
- 1/2 ek vaj
- 250 ml görög joghurt
- 1 bögre (2.5 dl) kuszkusz
- 500 ml alaplé (lehet zöldség vagy csirke, és ha nincs más, kockából)
Elkészítése:
1. Vágd rusztikus darabokra a padlizsánt és cukkínit. Sózd meg, és hagyd egy szűrőben 30 percig lecsöpögni. Tedd paírtörlőre, majd törölgesd át.
2. Vágd rusztikus gerezdekre a hagymát. Tisztítsd meg és vágd egyforma karikákra a répát.
3. Egy vastag fenekű lábasban melegíts olívaolajat, majd dobd rá a padlizsánt és süsd, amíg mind a két oldala színt nem kap. Dobd rá a hagymát és a répát. Párold további 1-2 percig.
4. Add hozzá a fűszereket és a melaszt, keverd meg, majd dobd mellé a paprikát és cukkínit.
5. Öntsd rá a paradicsomkonzervet, sózd meg, adj hozzá kb. 1 dl vizet, és forrald össze kb. 5-10 percig. Kóstold meg, és ha nem elég ízes, adj hozzá még fűszereket.
6. Közben tedd a kuszkuszt hőálló edénybe, öntsd rá a forró alaplevet, keverd meg, takard le jól, és ne nyúlj hozzá 7-8 percig.
7. Add a raguhoz a leöblített csicseriborsót és lassú tűzön forrald további 2 percig, majd szedd le a lángról.
8. Adj a joghurthoz 1-2 ek olívaolajat, kevés sót, és ha szereted, 1 gerezd zúzott fokhagymát. Tedd félre.
9. Keverd meg a kuszkuszt, ami mostanra beszívta az összes levest, és add hozzá a vajat. Tálald a zöldséges raguval. Szórd meg a petrezselyemmel és kínáld mellé a joghurtot.