Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csökkentenéd a cukorbeviteled? Itt a legjobb alternatíva!

default user icon
MME
Jól tudjuk, hogy a cukor rossz hatással lehet a szervezetünkre, mindamellett, hogy túlzott fogyasztása krónikus elhízáshoz vezet. A mesterséges édesítőszerekről pedig sorra derül ki, hogy ugyan más okokból adódóan, de legalább annyira károsak. Akkor mégis mit tehetünk, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, de olykor jólesik az édes íz?

Szerencsére léteznek olyan organikus édesítőszerek, amelyeknek bizonyítottan nincs mellékhatásuk, sőt, kifejezetten jót tesznek a szervezetnek. Ilyen természetes táplálékkiegészítő például a glicin, amit bárki biztonságosan fogyaszthat. Utánajártunk, mik az előnyei, és hogyan érdemes használni.

 

Mi a glicin?

A glicin egy természetes aminosav, amely segít a szervezetnek, hogy fontos vegyületeket, például az antioxidáns hatású glutationt, illetve kreatint és kollagént állítson elő. Mindezek a sejtek szintjén járulnak hozzá az egészségünk fenntartásához. 

Milyen előnyei vannak a glicinfogyasztásnak?

A glicin számos élelmiszerben megtalálható, például a vörös húsokban, a magvakban (lenmag, tökmag, chiamag, napraforgómag stb.), a szárnyas húsokban, valamint kisebb mennyiségben a tojásban és a babfélékben is. Ha rendszeresen fogyasztunk glicint, a következő pozitívumokra számíthatunk:

  • Csökken az oxidatív stressz: segít egyensúlyban tartani a szabad gyököket és az antioxidánsokat a szervezetben, így fenntartja a sejtek normál működését.
  • Javul az alvás minősége: nyugtatóan hat az agyra, és segít alacsonyan tartani a testhőmérsékletet, amivel hozzájárul a nyugodtabb alváshoz.
  • Energiát ad az izmoknak és az agynak: a glicin a kreatintermelődést is elősegíti, ami a kellő izomenergiában
  • Segít megelőzni és kezelni a cukorbetegséget: a szervezet inzulinkiválasztásában játszik fontos szerepet.
  • Csökkenti a szívroham kockázatát: a glicin segít a vérnyomás normalizálásában.

 

A cukor kiváló helyettesítője

A glicin por formájában is kapható táplálékkiegészítő. Mellékízmentes édes aromájának köszönhetően kitűnő alternatívája lehet a cukornak. Édesítőereje körülbelül a cukoréval megegyező, (ízlés kérdése, de akár kevesebb is elegendő lehet belőle), energiatartalma viszont jóval alacsonyabb. Sok más édesítőszerrel ellentétben hőálló, ezért sütemények, forró italok is ízesíthetők vele. Szénhidrát és zsírtartalma 0 g, de mivel természetes fehérje, a szervezet nem üres kalóriaként kezeli (mint ahogyan a zéró kalóriás mesterséges édesítőket), hanem akár cukrot is képes belőle előállítani. Ez a tulajdonsága teszi alkalmas táplálékká az élesztőbaktériumok számára is, vagyis kelt tésztás sütemények, pékáruk, kenyerek is készíthetők belőle.

A glicinfogyasztással kapcsolatban végzett kutatások arra mutatnak, hogy az aminosavnak nincs káros mellékhatása. Fontos azonban, hogy a táplálékkiegészítőként való fogyasztásáról mindenképpen célszerű egyzetetniük az orvosukkal azoknak, akik állandó gyógyszeres kezelés alatt állnak.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss