hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládés gesztenyetorta

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 7 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál rumaroma
  • A gesztenyés krémhez:
  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 üvegcse rumaroma
  • 7 g zselatin (por)
  • 0,5 dl víz
  • 2 dl habtejszín
  • A kenéshez és bevonáshoz:
  • 3-4 evőkanál savanykás lekvár
  • 12,5 dkg étcsokoládé

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojások fehérjét robotgéppel kezdjük el habbá keverni, amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a porcukrot. Verjük kemény habbá, majd tegyük félre.

Egy tálban a gesztenyemasszát, a tojások sárgáját, a rumaromát és a vaníliás cukrot keverjük alaposan össze. Szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze, végül apránként, óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjehabot is.

Egy 26 cm-es tortaformát kenjünk ki és lisztezzünk ki, öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre. Amikor a tészta megsült, kapcsoljuk ki a sütőt, majd résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk pár percig hűlni. Ezután vegyük ki a sütőből, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A krémhez a gesztenyemasszát keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rumaromával. A vizet melegítsük forráspontig, a tűzről levéve adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik. Hűtsük ki, majd keverjük hozzá a gesztenyés masszához. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd egy keverőkanállal apránként keverjük hozzá a zselatinos gesztenyekrémhez.

A teljesen kihűlt tésztát vágjuk el egy vékonyabb és két vastagabb tésztalappá. Ezután a vékony tésztalapot helyezzük bele egy 24 cm-es tortaformába, kenjük le 2-3 evőkanál lekvárral. (Sütés közben a tészta kissé összezsugorodik, így éppen kitölt egy 24 cm-es formát.) A lekváros lapra helyezzük rá az egyik vastagabb tésztalapot, kanalazzuk rá egyenletesen a gesztenyés krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot is, tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, végül a maradék lekvárral vékonyan kenjük le a torta tetejét. Tegyük hűtőbe pár órára vagy akár egész éjszakára, hogy a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel. Vonjuk be a tortát az olvasztott csokoládéval, tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.

Ízlés szerint szeletelve tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek