Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Családi barnakenyér római tálban sütve

MME MME
3 5/5
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A joghurtot meglangyosítom a mézzel, és feloldom benne az élesztőt. Miután felfutott, belekeverek néhány kanál lisztet a kimért mennyiségből, és megvárom, míg a kovász duplájára kel. Ezután hozzáöntöm a liszthez, és a többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztom. A víz mennyisége picit változhat a liszt minősége miatt, alapelv, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk: ez könnyen dagasztható, de nem túl lágy masszát jelent. Gyúródeszkára húzom a tésztát, cipót formázok, és pihentetem kb. 1/2 órát. Közben a római tálat beáztatom. Miután megkelt a cipó, újra átgyúrom, és beleteszem az olajjal vagy vajjal kikent edénybe, amit megszórhatunk még szezámmaggal, ez szépen belesül alul a kenyérbe. Letakarva, meleg helyen újabb 1/2 órát várunk. Végül a tálat saját fedelével letakarva hideg sütőbe tesszük, és 200 fokra állítjuk a sütőt (gázon maximumra tekerjük). Kb. 1/2 óra múlva mérsékeljük úgy közepesre, majd újabb 20-30 perc múlva takarékra állítva sütjük készre. Ez nálam (gázsütőm van) 1 óra 15 perc sütés volt.

Megjegyzés

Nagyjából 1,5 kg-os kenyerünk lesz. Megéri a vacakolás, mert nagyon finom a kenyér, amellett hogy egészségesebb, mint a legtöbb bolti barna. A boltiakkal az a bajom, hogy ami tényleg jó és finom, az nagyon drága. Ha zsemlét akarok sütni, a tészta felét szoktam fogni. Így 10 db zsömit kapok, amik kisülve kb. 7,5 dkg-osak. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss