Elkészítés: A joghurtot meglangyosítom a mézzel, és feloldom benne az élesztőt. Miután felfutott, belekeverek néhány kanál lisztet a kimért mennyiségből, és megvárom, míg a kovász duplájára kel. Ezután hozzáöntöm a liszthez, és a többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztom. A víz mennyisége picit változhat a liszt minősége miatt, alapelv, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk: ez könnyen dagasztható, de nem túl lágy masszát jelent. Gyúródeszkára húzom a tésztát, cipót formázok, és pihentetem kb. 1/2 órát. Közben a római tálat beáztatom. Miután megkelt a cipó, újra átgyúrom, és beleteszem az olajjal vagy vajjal kikent edénybe, amit megszórhatunk még szezámmaggal, ez szépen belesül alul a kenyérbe. Letakarva, meleg helyen újabb 1/2 órát várunk. Végül a tálat saját fedelével letakarva hideg sütőbe tesszük, és 200 fokra állítjuk a sütőt (gázon maximumra tekerjük). Kb. 1/2 óra múlva mérsékeljük úgy közepesre, majd újabb 20-30 perc múlva takarékra állítva sütjük készre. Ez nálam (gázsütőm van) 1 óra 15 perc sütés volt.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre