Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Orbán Katalin
Cikk
MME
A szelídgesztenyéről elsősorban a gesztenyepüré és a finoman illatozó sült gesztenye jut eszünkbe, pedig sokkal több ennél. Hoztunk róla néhány érdekességet.
KOCSIS BÁLINT
Orbán - Marosi
A gesztenyepürét sokan magyar ősleletnek gondolják, hogy az bizony saját kincsünk. A valóság inkább úgy fest, hogy olasz földről származik az egész. Sokan pillanatok alatt elkészíthető desszertként tekintenek rá, mivel egy jó adag tejszínhab, némi passzírozás és kész is. Felkutattunk 7 különböző gesztenyepürét, hogy megtudjuk, melyik szolgál a legjobban a desszert alapjaként vagy éppen a sütemény töltelékéként.
KISS NOÉMI
Fedák Sárit imádta az operett közönsége, ő pedig nemcsak a színpadot, de az édességeket is kedvelte. Neveztek el róla lepényt, és tortát is.
CSEH JÁNOS
Videó
A legnépszerűbb magyar édességről, a palacsintáról senkinek sem kell lemondania, még a laktóz- és gluténérzékenyeknek sem! Felcsiki Tünde megmutatja, hogyan készül a gesztenyelisztes verzió, íme.
Megérkezett a hűvösebb ősz is, ilyenkor egyre inkább kívánjuk a tartalmas, főtt ételeket, mégsem szeretnénk tönkre tenni tavaszi-nyári diétánk eredményét. Sebaj, most is válogathatunk finom és alakbarát zöldségek, gyümölcsök és húsok közül, amelyeket Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ajánl figyelmünkbe.
Török Zsuzsa
A sült gesztenye illata hozzátartozik a karácsonyi vásárok hangulatához, a tejszínhabos püré pedig a magyarok kedvenc desszertje.
Kulcsár Tímea Ágnes
Tudtad, hogy bizonyos magvak segíthetnek a depresszió leküzdésében, vagy éppen csökkentik a koleszterinszintet? Megmutatjuk, milyen magvakat egyél, ha…
WM
A gesztenye ritkán látott vendég a konyhában. Leggyakrabban fagyasztott, téglalap alakban kerül a pultra és néhány ügyes csuklómozdulatot követve tejszínhabpaplanon landol és gesztenyepüré formájában már tálaljuk is. Ám a szelídgesztenye és a fent említett püré sokkal többre érdemes.
A szederszüret idén két turnusban lement. Csodás lelőhelyet találtunk, de az idei nyár mostoha volt ehhez a gyümölcshöz, az ősz sem egészen olyan volt, amilyet szeretnek: hamar leérett a termés. A betakarításnak azért mégsem lett vége: halmokban áll körülöttem a szelídgesztenye.
Habliliom
Milyen egy jó vendégváró desszert? Különleges, egyedi és persze nagyon finom! A jó vendéglátáshoz mindenképp hozzátartozik, hogy az ember olyasmivel készüljön, ami cukrászdákban, közértekben nem szerezhető be, vagy nem abban a formában, ahogy a vendéglátó kieszeli.
A jégvirágok tortája egy ínycsiklandóan krémes, mégsem nehéz torta. Belátom, kissé költőien hangzik a neve, mégis ez volt az első, ami eszembe jutott, mikor ott álltam a fagyasztórekeszből kikandikáló mélyhűtött gesztenyemasszával a kezemben, és elkezdett formálódni a desszert ötlete.
A gesztenye régóta az ősz szimbólumának számít. A vadgesztenye tüskés formájával járul hozzá az őszhöz, míg a szelídgesztenyét inkább ízével, illatával társítjuk ehhez az évszakhoz. A szelídgesztenye felhasználható egyben, sütve vagy főzve, de akár liszt formájában is dolgozhatunk vele.
SB
De szépen hangzik: szelídgesztenye! Azonnal eszünkbe jutnak a csípős hidegben szorongatott sült gesztenyés papírzacskók, melyek megmelegítik a testet és a lelket, vagy a felülmúlhatatlan gesztenyepüré...
A hazai szelídgesztenye mostanában egyre nagyobb kincsnek számít – sajnos egyre kevesebb helyen maradtak meg az októberben szüretelhető fák.