Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenye, a pürén túl - 5 tuti recept a levestől a köretig

A sült gesztenye illata hozzátartozik a karácsonyi vásárok hangulatához, a tejszínhabos püré pedig a magyarok kedvenc desszertje.

A szelídgesztenyefa már a rómaiak előtt honos volt a Kárpát-medence tölgyerdőiben. Tüskés burokban lehulló apró termésére rájártak a vaddisznók, de elődeink házi disznókat is takarmányoztak vele. A nagy szemű gesztenyét megfőzték vagy megpörkölve lisztté őrölték, és éhínség idején ez a túlélést jelentette számukra. Kedvelték a királyi udvarokban is: a nagymarosi gesztenyeligetet állítólag maga Károly Róbert telepítette, Mátyás királynak pedig kedvenc étele volt a gesztenyével töltött kappan.

Értékei az egészséges táplálkozásban

Magas szénhidráttartalmának köszönhetően helyettesítheti a gabona- és burgonyaféléket, fehérjetartalma révén húspótlóként is felhasználható. Csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, és rosttartalma segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában. Számottevő a vitamin- és ásványianyag-tartalma, ezenkívül zsiradékot csak nyomokban, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz. Kedvező tulajdonságai a feldolgozás során sem változnak számottevően. Semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, így glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Vásárlási és tárolási tanácsok

A gesztenyét szeptember végétől október végéig szüretelik, ilyenkor érdemes frissen vásárolni. Az olasz és a 32 mm-nél nagyobb szemű fajtákat maróninak nevezik. Tapintásra kemény darabokat válassz, és otthon hideg, párás helyen tárold, mert könnyen kiszáradnak.

A hűtőszekrény zöldséges fiókjában a gesztenye több hónapig eltartható, de a tél vége felé nem árt ellenőrizni, mert kicsírázhat, megpenészedhet. Vízbe dobva ellenőrizheted, hogy jó-e még: a felúszó szemeket ki kell dobni. A nemesebb fajták hamarabb romlanak.

Gesztenyés ételek készítéséhez egész évben vásárolhatsz konyhakész – megfőzve, hámozva szemenként vagy natúr masszának lefagyasztott – gesztenyét.

Így készíts sült gesztenyét otthon!

Az átválogatott gesztenyére önts annyi hideg vizet, hogy ellepje, és hagyd ázni legalább 1 órát vagy egész éjszaka. Másnap a leszűrt szemeket törölgesd át, és egy éles késsel készíts kereszt alakú bemetszést a domború oldalukra úgy, hogy csak a barna héjat vágd át. A szemeket tedd egy tepsibe a vágott oldalukkal felfelé, majd süsd a 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig, amíg a héjak felpöndörödnek. Közben időnként rázogasd meg. Kisebb mennyiséget a gáztűzhely fém lángelosztóján is megsüthetsz.

5 gesztenyés tipp a levestől a salátáig

Édes sütemények és desszertek készítéséhez találni a legtöbb receptet, pedig a gesztenye remek húspótló, jól illik vadhúsokhoz és különféle káposztás ételekhez, köretként helyettesítheti a burgonyát, továbbá zöldséges és gyümölcssaláták gazdagítására is kiváló.

Tejszínes gesztenyekrémleves

Szobahőmérsékleten olvassz ki 25 dkg fagyasztott natúr gesztenyemasszát, majd lazítsd fel 2 dl tejjel és melegítsd össze 5 dl húslevesalaplével. Ízesítsd némi sóval és reszelt szerecsendióval, végül tálald édesítetlen tejszínhabbal díszítve.

Gesztenyés sütőtökleves

Párolj üvegesre 2 ek olajon 1 fej aprított hagymát, és dobj rá 5 dkg csíkokra metélt füstölt sonkát. Adj hozzá 20 dkg feldarabolt sült gesztenyét, és pirítsd 3-4 percig. Forgasd össze 1 kg apróra kockázott sütőtökbéllel, engedd fel 6 dl zöldségleves-alaplével, és fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel. Főzd puhára lassú tűzön kb. 20 perc alatt, majd törd darabosra villával vagy pürésítsd darabosra botmixerrel.

Vegetáriánus hamburgerpogácsa

Futtass meg 1 ek olajon 1 fej felkockázott hagymát, majd adj hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 ek kakukkfűlevet, 25 dkg aprított csiperkét és 17,5 dkg feldarabolt tisztított sült gesztenyét. Ízesítsd sóval, borssal, és süsd a zsírjára kb. 5 perc alatt. A felét turmixold össze 17,5 dkg tisztított sült gesztenyével, majd add a serpenyőben maradt keverékhez 1 db tojással és 25 dkg reszelt mozzarellával együtt. A masszából formázz tenyérnyi pogácsákat és süsd meg grillrácson vagy egy kevés olajon serpenyőben oldalanként 5 perc alatt. Rizzsel és friss salátával főételként is finom.

Fényezett gesztenyeköret

Karamellizálj 4 ek mézet kevergetés közben 1-2 perc alatt, majd forgass bele 50 dkg megtisztított sült gesztenyét. Natúr sültek köreteként vagy szárnyaspecsenye mellé kínálhatod.

Almás-gesztenyés saláta

Piríts meg szárazon 1 tk durvára tört színes borsot, majd keverd össze 2 tk mézzel, 1/2 db citrom levével és 16-20 szem sült gesztenyével. Forgass össze 1/2 fej darabokra tépett római salátát vagy tetszés szerinti salátamixet 2 db hámozatlanul vékony szeletekre vágott vagy lereszelt piros héjú almával, majd öntözd meg 4 ek olívaolajból és 2 ek vörösborecetből kevert, 1 csipet sóval ízesített dresszinggel. Tálald a fűszeres gesztenyével! 

Ezek is érdekelhetnek