hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jégvirágok tortája

A jégvirágok tortája egy ínycsiklandóan krémes, mégsem nehéz torta. Belátom, kissé költőien hangzik a neve, mégis ez volt az első, ami eszembe jutott, mikor ott álltam a fagyasztórekeszből kikandikáló mélyhűtött gesztenyemasszával a kezemben, és elkezdett formálódni a desszert ötlete.

Egy csomag fagyasztott gesztenyemasszából a legegyszerűbben kivitelezhető édesség a tejszínhabbal gazdagon tálalt gesztenyepüré, aminek kiválóságához kétség sem fér. A hétvégére azonban ennél izgalmasabb, ünnepi ínyencséget szerettem volna tálalni, ami jellegében őrzi a gesztenye és a tejszínhab tökéletes egymásra találását, de ennél szorosabb összetartozásuknak is hangsúlyt ad.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a recept kísérleti stádiumában többféle lehetőség is felmerült, miként lehet meglelni a téli hangulat, a könnyű krém és az ízletes tészta egységét, de a tökéletesítés során a kerek torta vitte el a pálmát.

Az év bármely szakában elkészíthető ez a finomság, ízei mégis leginkább ehhez az évszakhoz illeszkednek. Igaz, hogy jégvirágok az ablakon ékeskedhetnek, a díszítés elemei valamiképp ezekre a téli halvány, könnyedén elillanó jelenségekre emlékeztettek.

A nehéz vajkrémes torták sosem tartoztak a kedvenceim közé, valahogy a gesztenyetortáról is azt a képet és ízemléket őriztem, hogy túlságosan édes, túlságosan vajas – és bizony igencsak nehéz édesség. Ideje volt, hogy leszámoljak a régi beidegződésekkel, és végre elkészüljön egy rafinált, mégis könnyű torta, amely bármely ünnepi asztalon, de a hétvégi családi ebédeken is nagyszerű koronája a lakomáknak!

Jégvirágok tortája – könnyű gesztenyekrémmel

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:

3 db nagyméretű tojás szétválasztva
2 evőkanál langyos víz
10 dkg porcukor
1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
7½ dkg rétesliszt
2 dkg kukoricakeményítő
1 kis csipetnyi só
A krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín    
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor
1 teáskanál cseresznyepálinka + a locsoláshoz 3 teáskanál
A díszítéshez:
csokoládélapok vagy -virágok

Elkészítés: A sütőt 160 fokra előmelegítem. A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral bélelem.   
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, félreteszem. A 3 tojás sárgáját a 10 dkg cukorral 5-6 perc alatt krémesre keverem a háztartási robotgép habverőjével. Hozzáadom a 2 evőkanál langyos vizet, alaposan elkeverem. Óvatosan hozzá adagalom a lisztet, keményítőt és a kakaóport, végül a csipetnyi sót. A kissé sűrű masszát hablapát segítségével fellazítom a kemény habbá vert fehérjével, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze. Ezt a legkönnyebben úgy lehet elérni, ha óriási 8-asokat rajzolva elegyítem az összetevőket.
A tésztát a formába simítom, néhányszor hozzáütögetem a konyhapulthoz, hogy a felesleges levegő távozzon, a tészta ne púposodjon fel sütés közben. 28-30 perc alatt megsütöm.
A tortaalapot kiveszem a formából, sütőpapírral borított rácson hagyom hűlni.
Ha kihűlt, három részre vágom. Mindegyik lapot meglocsolom 1-1 teáskanál cseresznyepálinkával. Amíg a krém elkészül, állni hagyom.
A tejszínből kemény habot verek.
Egy másik tálban habosra keverem a mascarponét a cukorral és a maradék pálinkával, majd beleforgatom a tejszínhabot.
A krémet elfelezem. Az egyik feléhez habverővel hozzákeverem a felolvasztott gesztenyemasszát, a másik felét fehéren hagyom.
Fogok két habzsákot, mindkettőt felszerelem csillagcsőrrel, és megtöltöm őket a kétféle krémmel.

A torta alsó részét tortapapírral borított tálra helyezem. A közepére nagyobbacska rózsát biggyesztek a gesztenyés krémből, majd szorosan köré fonok egy koszorút a tejszínes krémből. Felváltva addig ismétlem a krémkarikákat, amíg elérek a tortalap széléig. Ekkor ráhelyezem a középső lapot, amit hasonlóan töltök meg. Erre kerül a harmadik tortalap.
A torta oldalát vékonyan gesztenyés krémmel borítom, amit egy cakkos tortalapát segítségével kissé kidekorálok. A maradék krémből kis rózsákat formálok a tetejére.
Egy éjszakára beteszem a frizsiderbe.

Másnapra tökéletesen összeérnek az ízek, csak ekkor dekorálom a csokolédélapokkal.
Némiképp időigényes, de csupán a várakozás következtében – az íze pedig mennyei!

A sötét és zamatos tortalapokhoz nincs szükség lazítószerre, a tojáshabtól és a keményítőtől lesznek nagyon könnyűek, a kétféle krém pedig csudafinom egységet képez közöttük.

A halvány, könnyű téli virágok első pillantásra is ellenállhatatlanná varázsolják a desszertet. Hát kell ennél több egy tökéletes ünnepi téli ebéd zárásához?

Ezek is érdekelhetnek

Friss