Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A krémlevestől a sajttortáig: kihagyhatatlan gesztenyés fogások

A gesztenye ritkán látott vendég a konyhában. Leggyakrabban fagyasztott, téglalap alakban kerül a pultra és néhány ügyes csuklómozdulatot követve tejszínhabpaplanon landol és gesztenyepüré formájában már tálaljuk is. Ám a szelídgesztenye és a fent említett püré sokkal többre érdemes.

Az őszi időszak egyik izgalmas fogása lehet a gesztenyekrémleves, amely akár sós, akár édes változatban is asztalra kerülhet. A fogáshoz nem feltétlen kell egészben lévő  főtt szelídgesztenye, a piacon már több cukormentes püré is elérhető, ami jó alapja lehet a levesünknek. A sós ízvilágú levest készíthetjük alaplével, vagy akár tejszínnel, fűszerezhetjük borssal, zöld fűszerekkel, az édes vonulatnál meg jó a tejszín alap, amit vaníliával, kevés fahéjjal, esetleg némi alkohollal ízesíthetünk.

Gesztenyés receptek >>>

A szárított, őrölt szelídgesztenye a paleo divatnak köszönhetően egyre inkább előtérbe kerül. Az észak-olaszok kényszerből használták liszt helyett, mi azonban inkább az íze miatt, kedvtelésből fogyasztjuk csak. A meglehetősen borsos árú liszt teljesen más karakterű, sokkal erőteljesebb ízű, mint a püré. Kicsit füstös, az őszi erdőre emlékeztető íze jól érvényesül különféle süteményekben. A tej, tojás és gluténmentes castagnaccio nem csak egészséges, hanem talán a legizgalmasabb gesztenyelisztes sütemény. A gesztenyeliszttel készíthetünk palacsintát, vagy omlós tésztákhoz is felhasználhatjuk.

A főtt szelídgesztenye nagyon jó kiegészítője számos fogásnak. Kifejezetten jól illik a szárnyasok mellé, felhasználhatjuk töltelékként, vagy köretként kínálhatjuk. Az angolok megkerülhetetlen karácsonyi körete, a gesztenyés, szalonnás kelbimbó gazdag, ízletes, izgalmas kiegészítése lehet számtalan húsételnek, de akár önmagában is kínálható.

Az édes gesztenyemasszából pedig – a pürén kívül - könnyedén készíthetünk gesztenyetortát, felhasználhatjuk a gesztenyeszívhez, rumos meggyel töltött gesztenyegolyóhoz, de fűszerekkel kikeverve akár különféle tészták tölteléke is lehet, sőt gesztenyés sajttortát is süthetünk belőle.

Ezek is érdekelhetnek

Friss