Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elképesző, mit tesz a koszos ruhával a borostyánlevél - így moss vele!

A környezettudatos és költséghatékony mosás manapság egyre több háztatrásban megjelenő törekvés. Legnagyobb meglepetésünkre kiderült, hogy a kettő tökéletes metszetét egy lépten nyomon megtaláható, bárhol megtermő futónövény, a borostyán adja ki. Máris mutatjuk, hogyan működik!

Sokan nem tudják, de a borostyán levele a szappanfa terméséhez és a másik közismert és közkedvelt tiszító hatással bíró növeényhez, a mosódióhoz hasonlóan szaponint tartalmaz, ami a víz hatására enyhén habzani kezd, ezáltal jelentős mosóerővel bír. A futónövény előnye, hogy egész évben elérhető, így bármikor felhasználhatjuk mosáshoz is. Használhatjuk színes vagy fehér ruhákhoz egyaránt!


Így mossunk borostyánlevéllel!

  1. Gyűjtsünk össze minél több sötétzöld borostyánlevelet, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb szaponint. Alaposan tisztítsuk meg: áztassuk be langyos szappanos vízbe, finoman dörzsöljük meg egy puha kefével. Végül töröljük szárazra.
  2. A már megtisztított, körülbelül 8-10 levelet tegyük bele egy mosózsákba vagy csomózzuk be egy régi zokniba, majd a szennyes ruhákkal együtt dobjuk be a mosógépbe. Ezzel a módszerrel a kevésbé szennyezett ruhadarabok is tiszták lesznek.
  3. A borostyán leveleiből mosószert is készíthetünk. Egy késsel aprítsunk fel tíz levelet, és tegyük egy befőttes üvegbe. Öntsünk rá kevés vizet, majd lezárva hagyjuk állni egy éjszakán át, hogy a szaponinok jobban kioldódjanak belőle. Másnap szűrjük le a keveréket, majd a kapott vizet öntsük bele a folyékony mosószeres rekeszbe, és indítsuk el a mosást.
  4. A borostyán önmagában is hatékony, de ha a ruhák erősen szennyezettek, tehetünk egy csapott evőkanál mosószódát is a mosóporos rekeszbe. A szóda erős zsíroldó hatással rendelkezik, így a makacsabb foltoktól is megszabadulhatunk.

TIPP: A mosás hatékonysága érdekében tisztítsuk meg a mosógépünket a maradék vegyszerektől és a lerakódásoktól: öntsünk az adagoló rekeszbe 10 százalékos ecetet, és indítsunk el egy üres mosást a legmagasabb hőfokon. Ha ezután még kellemetlen szagot érzünk, ismételjük meg szódabikarbóna és víz azonos arányú keverékével.

FONTOS! Mielőtt az egész család szennyesét mosnánk borostyánnak, érdemes egy próbamosást végezni, mivel a borostyán hatóanyagai allergiát válthatnak ki az arra érzékeny embereknél. Ha ilyet tapasztalunk, ne használjuk a borostyánt mosásra, vagy csak nagyon alapos öblítés mellett, hogy ne maradjon allergiát okozó anyag a ruhákban.

Arról, hogy hogyan lesznek puhák és illatosak a ruhák, ha borostyánt használsz mosáshoz, a Ripost.hu-n találsz praktikus tippeket!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss