Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bocuse d'Or európai döntő: a magyar csapat most sem tért haza üres kézzel

default user icon
MTI
Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai válogatójának, ahol a magyar csapat biztosította helyét a lyoni döntőre, amelyre 2025 januárjában kerül majd sor, és a legjobb tálnak járó különdíjat is elnyerte - jelentette be csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A közleményben emlékeztettek, hogy 2022-ben Budapesten rendezték meg a Bocuse d'Or európai válogatóját, itt derült ki az is, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont.

A közlemény szerint a versenyen a kötelező alapanyagok - a szokott módon - a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén a tányértéma volt hús alapú: rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei - amely egy Norvégiában honos tőkehal - és a fröyai fésűkagyló voltak kötelező elemei.

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó séfhelyettese állt, a commis pedig a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból.

A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték - írták a közleményben. Hozzátették: ehhez kellett a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

A Bocuse d'Or európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok, és felsorolja a kategóriák győzteseit:

A legjobb tál:

  • Magyarország

A legjobb tányér:

  • Egyesült Királyság

A legjobb commis:

  1. Svédország

3. helyezett:

  • Norvégia

2. helyezett:

  • Svédország

1. helyezett:

  • Dánia

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss