Elkészítés: A diót apró darabokra összetördeljük, majd egy serpenyőben elkezdjük megpirítani. Pár perc után hozzáadjuk a vajat, majd a mézet, megszórjuk ízlés szerint őrölt fahéjjal, és kevergetve megkaramellizáljuk. Ezután levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A tésztához tálba tesszük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbonát, csipet sót, ízlés szerint őrölt fahajat, és alaposan összekeverjük. Egy másik tálba beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a puha vajat, és jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a tejfölt, majd az egész tojást is. Végül a száraz keverékhez hozzákeverni a cukros-tejfölös masszát, majd fakanállal jó alaposan összekeverjük.
A muffinformát kibéleljük papírral, majd a feléig töltjük az összekevert masszával. Ezután rákanalazni 1-2 teáskanál karamellizált diót, majd a maradék masszával befedjük a tetejét. Végül mindegyik muffin tetejére fél szem diót helyezünk. (A szilikonos muffinformába nem kell papírt tenni.)
Előmelegített sütőbe tesszük, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve rácsra helyezzük a muffinokat, majd teljesen kihűtjük.
Tálalás előtt a muffinok tetejét porcukorral megszórjuk, vagy ízlés szerint olvasztott mézzel megcsorgatjuk.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!