Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 virág a kertedből, amiről nem gondolnád, hogy súlyosan mérgező

default user icon
MME
Gyönyörűek, illatosak, a ketrünk díszei, de esetükben is igaz a mondás: mindent a szemnek semmit a kéznek! A leggyakrabban előforduló, legártatlanabbnak tűnő, és emiatt a legveszélyesebb virágokat, bokrokat, cserjéket szedtük most össze, hogy biztonságosan legyen az idei kertiparti-szezon!

Az alábbi öt virágot mindenki jól ismeri, szinte minden kertben vagy teraszon megtalálható, szépek, illatosak - és halálosak. Nem gondolnád, de van amelyiknek a puszta érintése is súlyos bőrreakciót válthat ki, a szervezetbe kerülve pedig akár végzetes hatásuk is lehet! Így azt javasoljuk, hogy ahol gyerek vagy háziállat lakik, ne ezekkel ültessük be a kertet, teraszt, balkont!

Aranyeső

Az aranyeső májustól júniusig virágzik. A növény minden része, különösen magja és fiatal kérge mérgező. Hatóanyaga izgatottságot, görcsöt, verejtékezést vált ki, hánytató, hashajtó, légzésbénító és vesekárosító hatású. Gyermekeknél 10 virág, 15-20 mag életveszélyes állapotot idézhet elő, 2-3 mag hányást, hasmenést okoz. Sokan, tévesen, az aranyvesszőt vagy aranyfát (Forsythia intermedia) hívják aranyesőnek, ami azonban ártalmatlan kerti díszcserje.

Nárcisz

A nárcisz minden része, de főként hagymája mérgező. Hatóanyagai gyomor és bélgyulladást, görcsöt okozhatnak. Mérgezési tünetek lenyelés esetén émelygés, órákig tartó hányás, hasmenés, verejtékezés. Nagyobb mennyiség fogyasztása zavartságot, légzési elégtelenséget, tetániás rohamot okoz, mely halálos kimenetelű is lehet. A virágvázából kiivott víz is kiválthat mérgezést. Hagymája összetéveszthető a vöröshagymával, ezért azzal együtt tárolni veszélyes.

Vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű, bár szemölcs irtására tökéletesen alkalmas, vigyázzunk vele, mert minden része mérgező. A narancsszínű, kellemetlen szagú, keserű tejnedvet ereszt ki magából, mely bőrrel érintkezve, arra érzékenyeknél kiütést okozhat. Lenyelés esetén égető, csípős ízű, hányást, görcsös, véres hasmenést okozhat. Ezen kívül vizelési inger, szapora légzés, szédülés, kábultság, vérnyomás emelkedés, nagyobb mennyiség fogyasztásakor keringési elégtelenség, esetleg vesekárosodás, kóma következhet be. Máj- és epeteákban történő túladagolása mérgezést okozhat.

Borostyán

A borostyán örökzöld kúszónövény. Minden része mérgező, különösen keserű ízű bogyói. Bogyójának fogyasztása gyomor és bélpanaszokat, sápadtságot, skarlátszerű kiütést okoz. A kiütés először a lábakon, majd az arcon és háton jelentkezik. Súlyos mérgezés erős hányást és hasmenést, göcsöket vált ki. Keserű, kaparós íze miatt azonban senki nem kívánja nagyobb menynyiségben fogyasztani. A levelekkel való huzamosabb érintkezés bőrirritációt okozhat

Leander

A leander az egyik legkedveltebb teraszokon,  balkonokon tartott cserepes növény. A levél, a virág vagy a mag elfogyasztása, gyermekeknél a virágnektár szopogatása is súlyos mérgezést okozhat. A mérgezés tünetei 2-5 óra múlva jelentkeznek, úgymint émelygés, kínzó hányás, hasmenés, hidegverejtékezés, légszomj, görcs, szívritmuszavar, szívmegállás. Rendkívül keserű íze miatt súlyos mérgezést okozó, nagy dózis bevétele ritka. A növény érintése, morzsolgatása bőrkiütést okozhat.

5+3 MÉRGEZŐ ÉTEL, AMI AKÁR HALÁLOS IS LEHET >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss