hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legfinomabb profiterol

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Az égetett tésztához:
  • 6 dkg vaj
  • 7,5 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • A csokoládészószhoz:
  • 6 dkg vaj
  • 17,5 dkg barna cukor
  • 2 ek kakaópor
  • A töltelékhez:
  • 3 dl tejszín
  • néhány csepp vaníliaaroma

Elkészítés

Az égetett tészta elkészítése:

  1. A legfinomabb profiterol tésztájához 1,5 dl vizet egy fazékba öntünk, és hozzáadjuk a vajat, és közepes hőmérsékleten melegítjük addig, amíg a vaj felolvad. Ekkor emeljük a hőt, hirtelen felforraljuk, majd gyorsan levesszük a tűzhelyről és a forró keveréket a tálba kimért liszthez keverjük
  2. Fakanállal addig dagasztjuk a tésztát, míg el nem válik a tál falától, majd hagyjuk pihenni kb. 10 percig.
  3. A tojásokat elhabarjuk, a tésztához adjuk, és egy robotgép segítségével alaposan összekeverjük, hogy egy sima, egyenletes masszát kapjunk.
  4. Habzsákba töltjük a keveréket, és 16–20 dió nagyságú tésztagolyót nyomunk egy sütőpapírral kibélelt tepsire. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, vagy addig, amíg a zsemlék megnőnek és aranyszínűek lesznek.
  5. Ha elkészültek, kivesszük őket a sütőből, és egy fogpiszkálóval vagy hurkapálcával mindegyiket átszúrjuk, hogy a gőz távozhasson a belsejükből. A sütőt 180 fokra állítjuk, visszatesszük a fánkokat a sütőbe, és kb. még 5-10 percet sütjük, egy sütőrácsra tesszük hűlni. Ha kihűltek, félbevágjuk és egy teáskanál segítségével eltávolítjuk a belsejüket.

A szósz elkészítése:

  1. 1 dl vizet egy fazékba öntünk, hozzáadjuk a vajat, majd a kakaót és a cukrot, és addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad, és addig főzzük, amíg a krém kicsit sűrűbb lesz. A lábast levesszük a tűzről, és hagyjuk egy kicsit kihűlni, besűrűsödni.

A töltelék és a tálalás:

  1. A tejszínt és a vaníliaaromát lágy krémmé verjük. Nyomózsákba töltjük, és a fánkok közepébe nyomjuk. A tetejüket ráhelyezzük, és a fánkokat egy tálra tesszük. Csokládészósszal meglocsolva tálaljuk.

Megjegyzés

Hozzávalók: 6 személyre. - MME

Ezek is érdekelhetnek