A profiterol tésztájához 1,5 dl vizet egy fazékba öntünk, hozzáadjuk a vajat, és közepes hőmérsékleten melegítjük addig, amíg a vaj felolvad. Ekkor emeljük a hőt, hirtelen felforraljuk, majd gyorsan levesszük a tűzhelyről és a forró keveréket a tálba kimért liszthez keverjük.
Fakanállal addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a tál falától, majd hagyjuk pihenni kb. 10 percig.
A tojásokat elhabarjuk, a tésztához adjuk, és robotgép segítségével alaposan összekeverjük, hogy sima, egyenletes masszát kapjunk.
Habzsákba töltjük a tésztát, és 16-20 dió nagyságú tésztagolyót nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
220 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, vagy addig, amíg a zsemlék megnőnek és aranyszínűek lesznek.
Ha elkészültek, kivesszük őket a sütőből, és fogpiszkálóval vagy hurkapálcával mindegyiket átszúrjuk, hogy a gőz távozhasson a belsejükből.
A sütőt 180 fokra állítjuk, visszatesszük a fánkokat a sütőbe, és kb. még 5-10 percet sütjük. Sütőrácsra tesszük hűlni. Ha kihűltek, félbevágjuk és egy teáskanál segítségével eltávolítjuk a belsejüket.
A szósz elkészítése:
1 dl vizet egy fazékba öntünk, hozzáadjuk a vajat, majd a kakaót és a cukrot, és addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad, és addig főzzük, amíg a krém kicsit sűrűbb lesz. A lábast levesszük a tűzről, és hagyjuk egy kicsit kihűlni, besűrűsödni.
A töltelék és a tálalás:
A tejszínt és a vaníliaaromát lágy krémmé verjük. Nyomózsákba töltjük, és a fánkok közepébe nyomjuk. A tetejüket ráhelyezzük, és a fánkokat egy tálra tesszük. Csokládészósszal meglocsolva tálaljuk.