hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokis profiterol

75 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 12,5 dkg olaj
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg víz
  • 4 db tojás
  • 1 késhegynyi só
  • 1 késhegynyi cukor
  •  A töltelékhez:
  • 5 dl tej
  • 5 db tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1 db vaníliarúd (kikapart magja)
  • 4 ek keményítő (púpozott)
  • 1 csipetnyi só
  • Az öntethez:
  • 20 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 4 ek tejszín

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra. A tésztához az olajat, a vizet, a sót és a cukrot feltesszük egy edénybe forralni. Ha felforrt, hozzákeverjük a lisztet. Addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától a massza. Ezután egy keverőtálba tesszük, és egy elektromos habverő segítségével a tojásokat egyenként, magas fordulaton hozzákeverjük.
  2. A masszát nyomózsákba tesszük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd 4-4 cm távolságra diónyi méretű halmokatnyomunk rá a zsákból. Mielőtt betennénk a sütőbe, a kezünkkel vizet fröcskölünk bele, hogy párás legyen a sütő belseje. A tésztát negyed óráig sütjük, az első 5 percben légkeveréssel. A kész tészta alját még melegen kiszúrjuk egy vékony fakanál nyelével.
  3. Míg sül a tészta, megfőzzük a krémet. A tojássárgákat egy edényben kikeverjük a cukorral és a vanília magjaival. Hozzáadjuk a keményítőt és a sót, majd 1 dl tejet. Csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a többi tejet is. A tűzre tesszük, és közepes lángon főzni kezdjük. 3-4 perc után elkezd sűrűsödni. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  4. A kihűlt krémet habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a kisült fánkokat. A csokit gőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tejszínt. A megtöltött fánkokat egy tálon toronyba halmozzuk, és leöntjük csokival az egészet.

Megjegyzés

Recept és fotó: Baromfi Termék Tanács, Tojásszövetség - MME

Ezek is érdekelhetnek